fbpx

Sustainability

Motel Mozaïque heeft als doel het eerste klimaatpositieve festival in Nederland te organiseren en wil hiermee de rol van aanjager en inspirator bekleden voor steden en de cultuursector.

Met MOMO Fabrique 2020 hebben we een grote sprong voorwaarts gemaakt om dit doel te bereiken. We kijken terug op het duurzaamste festival van Rotterdam én het eerste plasticvrije popfestival van Nederland. Het resultaat van onze groene inspanningen is niet onopgemerkt gebleven. Landelijk wordt MOMO nu gevraagd voor advies over duurzaam organiseren.

Plasticvrij

MOMO Fabrique 2020 is er in geslaagd om het eerste Nederlandse popfestival te worden dat volledig vrij is van wegwerpplastic. Van herbruikbare drinkbekers tot aan polsbandjes van plantbaar papier: we hebben tijdens deze editie zeer bewust gekozen voor wegwerpplastic-vrije materialen die herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn. Ook betrokken we leveranciers bij onze ambitie, waardoor het mogelijk werd om wegwerpplastic uit de integrale keten te schrappen. 

“Het kan dus toch: een festival zonder wegwerpplastic. [..] Op zondag 6 september slaagde MOMO Fabrique, het zusje van Motel Mozaïque, erin een kleinschalige corona-editie te organiseren. En alsof dat nog geen uitdaging genoeg was, deden ze dat ook nog eens volledig wegwerpplasticvrij.” – BlueCity

Groen

Daarnaast hebben we tal van andere groene oplossingen geïntroduceerd tijdens deze editie van MOMO Fabrique. Zo is het festival volledig geproduceerd op groene stroom afkomstig van zonnepanelen op de daken van AVL Mundo; werden bezoekers gemotiveerd om met een duurzaam vervoersmiddel naar het festival te komen door ze te belonen met groene korting; konden publiek als artiesten overnachten in de duurzame camping Culture Campsite; en verkochten we uitsluitend duurzame producten bij onze MOMO merchandise shop.

MOMO Fabrique merchandise

Plantaardig & lokaal eten

Bovendien kozen we deze editie voor een duurzaam menu. De catering voor crew en publiek werd geregeld door Falafval. De maaltijden waren volledig plantaardig en grotendeels gemaakt van ingrediënten die anders zouden worden weggegooid. Daarnaast heeft Motel Mozaique zelf de inkoop en verkoop geregeld voor dranken. De dranken waren hoofdzakelijk biologisch geproduceerd, afkomstig uit de lokale omgeving en duurzaam verpakt. 

Proeftuin voor duurzame innovatie

Daarbij dient MOMO Fabrique als proeftuin en podium voor innovatieve en circulaire ondernemers. Naast Falafval werkten we samen met PackBack (herbruikbare verpakkingen), Helpende Handspray (natuurlijk en plasticvrij desinfectiemiddel),  Sancho’s Nuts (duurzame pinda’s), Culture Campsite (duurzame camping) en de Voedseltuin. Met laatstgenoemde hebben we een sociaal programma opgezet en een verkoop van plantenstekjes gestart, waarbij de opbrengst naar de Voedseltuin ging. 

Groene korting plastic vrij MOMO