fbpx

Duurzaamheid

Hoe groener, hoe beter. Daar gelooft Motel Mozaïque in. Ook in 2023 staat duurzaamheid centraal in alles wat het MOMO doet. De organisatie werkt verder aan haar rol als aanjager en inspirator rondom verduurzaming in de cultuursector en steden. Dat liet de festivalorganisatie de afgelopen jaren al zien door een groene korting in te voeren tijdens MOMO Festival en geen wegwerpplastic meer te gebruiken tijdens MOMO Fabrique in het Rotterdamse havengebied.

Binnen de hoofdactiviteit van organisator van culturele evenementen promoot MOMO een reeks sociale activiteiten met betrekking tot duurzaamheid, toegankelijkheid en meer.

Een van onze maatschappelijke doelen is om een inclusieve organisatie te zijn, met evenementen die toegankelijk zijn voor mensen met een kleiner en groter budget.
In het verleden hebben we donaties gedaan aan organisaties als de Voedseltuin en de Voedselbank, om lokale Rotterdammers te helpen die wat extra ondersteuning nodig hebben.
Tijdens de afgelopen editie van MOMO Festival hebben veel bezoekers het statiegeld op hun drinkbeker omgezet in een donatie: dankzij die bijdragen konden we de uitbreiding van de tuin van Buitenplaats de Tempel steunen. Dit najaar zijn er 400 prachtige struiken en bomen geplant door de hoveniers van Natuurmonumenten.
Voor het tweede jaar doen we mee aan de actie ‘Geef en Toegift’: het publiek kan een festivalticket kopen voor iemand die het niet kan betalen. Deze actie wordt gepromoot in samenwerking met Stichting Mano, een liefdadigheidsorganisatie die lokaal mensen ondersteunt die in armoede leven of sociaal uitgesloten zijn.

FOOD

MOMO biedt tijdens haar evenementen een duurzaam menu aan, waarbij vegetarisch al jaren de norm is. Daarnaast werken we veel met lokale, seizoensgebonden en biologische producten. 

We gaan zo efficiënt mogelijk om met voedsel om voedselverspilling te voorkomen.

We inspireren ons publiek om dagelijkse gewoontes aan te passen, aangezien eten en drinken een groot onderdeel vormen van hun ervaring.

GRONDSTOFFEN

MOMO zet in op afvalvermindering en het optimaliseren van afvalverwerking. We zien onze afvalstromen niet als onbruikbaar afval maar als grondstof met potentie (Reduce, Reuse & Recycle).

Op onze eigen locaties faciliteren we verschillende inzamelpunten voor grondstoffen. 

We ondersteunen ons publiek bij het bewust scheiden van grondstoffen. Denk hierbij aan duidelijke signing, educatieve borden en de inzet van vrijwilligers.

Stromen van reststoffen worden met zoveel mogelijk waarde ingezet in een nieuwe cyclus. We werken hiervoor samen met afvalverwerker GroenCollect.

ENERGIE

De evenementen van MOMO vinden bijna geheel plaats op locaties die aangesloten zijn op het vaste stroomnetwerk. Hierdoor hoeven we geen gebruik te maken van vervuilende  dieselaggregators. 

MOMO streeft er naar om haar evenementen volledig op groene stroom te laten draaien. Tijdens MOMO Fabrique 2022 is dit gelukt: alle locaties waren voorzien van groene stroom, grotendeels zelf opgewekt door zonnepanelen.

MOBILITEIT

Bezoekers, crew en artiesten worden gestimuleerd zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer te reizen. 

Lokale leveranciers hebben onze voorkeur om zo het aantal reisbewegingen te beperken. 

Tijdens onze festivals geven we groene korting aan mensen die lopend, skatend, met het ov of de fiets gaan. Met de groene korting krijg je korting op elk drankje dat je bestelt bij onze barren. 

INNOVATIE

MOMO Festival en MOMO Fabrique vormen de ideale plek om nieuwe groenere benaderingen uit te proberen. De festivals vormen een tijdelijke mini-samenleving, die de stad mooi weerspiegelen. Een unieke kans dus voor makers om te experimenteren met hun innovatie tijdens onze evenementen!

DUURZAME DEAL

Motel Mozaïque sloot samen met de gemeente, elf evenementorganisatoren en Rotterdam Festivals de Duurzame Deal. Hierin staat de ambitie om gedurende een periode van drie jaar duurzame doelstellingen te halen. Samen werken we eraan om onze collectieve CO2-footprint te verkleinen en zorgen we voor meer bewustwording rondom duurzame ontwikkelingen.

Duurzame Deal Motel Mozaique Rotterdam Festivals