fbpx

Wereldpremière van uniek muzikaal spektakel

Het unieke muzikale spektakel A través de la luz – una ópera flamenca werd de afgelopen jaren in Spanje ontwikkeld en gaat in wereldpremière tijdens Motel Mozaique Festival!

Fernando Vacas bedacht en produceerde A través de la luz, Vallellano & The Royal Gypsy Orchestra tekenden voor de uitvoering. De show is in Nederland uitsluitend te zien op vrijdag 17 april in Theater Rotterdam en is onderdeel van de twintigste editie van MOMO Festival.

Destert folk rock & klassieke flamenco
In 2009 introduceerde Fernando Vacas op het album Alegrías een bijzondere mix van desert folk rock en klassieke flamenco. Dit door Howe Gelb van Giant Sand te laten samenspelen met erkende flamencomuzikanten zoals Raimundo Almador, El Panky en Lin Cortés. Tien jaar later geeft hij een nieuwe wending aan het concept ‘flamenco opera’, een term die in gebruik is sinds de eerste helft van de 20e eeuw en meer naar variété dan naar opera verwijst. Met A través de la luz bouwt Vacas verder op de rockmelodieën van Alegrías, zijn eigenzinnige interpretatie van flamenco verbreedt hij met invloeden uit hedendaagse elektronische muziek en andere artistieke disciplines.

Aan de soundtrack werkten Rosalía en Lee Ranaldo en Steve Shelley van Sonic Youth mee, maar ook Remedios Amaya en Niño de Elche. De sfeer doet denken aan de poëzie van Federico García Lorca en films van David Lynch en Pedro Almodóvar. De kostuums zijn dan weer van de hand van de ontwerpers van het vermaarde modemerk Palomo Spain.

Bijna-doodervaring
De muziek wordt live gespeeld door een set fantastische muzikanten, flamencodansers vertalen de emotie én de passie naar de scène. Het verhaal van de flamenco opera vertrekt van een waargebeurde bijna-doodervaring. Lees verder

Festival news