fbpx

Wannes Cappelle & broeder Dieleman na GrensGeluid

Voor het project GrensGeluid brengt Motel Mozaïque Belgische en Nederlandse muzikanten bij elkaar, en daagt ze uit samen werk te maken. Zo ook de Vlaamse Wannes Cappelle en de Zeeuwse broeder Dieleman tijdens MOMO17. De samenwerking beviel de twee zo goed, dat ze de folkplaat ‘Dit is de bedoeling’ hebben gemaakt, die nu uit is. Daar zijn wij natuurlijk heel trots op.

Dat de twee meer met elkaar gemeen hadden dan je op het eerste gezicht zou denken, bleek al in 2017. Beiden zingen beeldrijke verhalen in het Vlaams, respectievelijk West-Vlaams en Zeeuws-Vlaams. Ondanks dat de twee zangers in dialecten zingen die niet buiten hun regiogrenzen reiken, blijken deze verrassend goed bij elkaar te passen en creëren ze parels van teksten.

‘Dit is de bedoeling’

‘Dit is de bedoeling’ is een plaat vol universele verhalen over god, het leven en de liefde, met als doel de mensen overal te raken. Tijdens een wandeltocht ontstond het idee om voor het album onderdelen van een mis te gebruiken: “Niet per se uit een religieus oogpunt, maar omdat een concert ook de vorm van een kerkdienst kan aannemen, een moment waarop je stil kunt staat bij het leven,” vertelden zij aan 3voor12. [lees verder onder de video]

Juist met weinig weten de muzikanten met ‘Dit is de bedoeling’ doeltreffend een intieme luisterervaring neer te zetten en creëren ze liedjes die ontroeren en ontwapenen. Geen drukte, maar sterke teksten, fijne samenzang en de cello van Frans Grapperhaus als warme aanvulling. Het trio speelde op 18 januari – de dag van de albumrelease – op Eurosonic Noorderslag en tourt vervolgens door Nederland en België. Op vrijdag 19 april 2019 verwelkomen wij ze opnieuw op Motel Mozaïque voor hun eindconcert, op de plek waar het allemaal begon.

Nieuwe aanwinst

De combinatie van Wannes Cappelle, frontman en stuwende kracht van Het Zesde Metaal en broeder Dieleman, de schrijver van verhalende Zeeuwse folkliedjes, is voor ‘Dit is de bedoeling’ uitgebreid. Het duo krijgt namelijk versterking van Nederlandse cellist Frans Grapperhaus die een nieuwe diepte creëert in de liedjes. Hij staat hen bij zowel in het creatieve proces, als live op het podium.

GrensGeluid

GrensGeluid is een initiatief van Motel Mozaïque Festival, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en Ancienne Belgique (AB in Brussel). Het project nodigt een Vlaamse en Nederlandse muzikant uit om samen een creatief proces in te gaan en daarin grensoverschrijdend te werken. In 2016 werd het project succesvol gelanceerd met de duo’s Spinvis & Mauro Pawlowski en Maarten Vos & Gregory Frateur (Dez Mona), die zowel humoristische als adembenemende optredens gaven tijdens Motel Mozaïque Festival. Ook speelde GrensGeluid een belangrijke rol bij het muzikaal verbond tussen Typhoon en Jef Neve.

Festival news