fbpx

Vrijstaat ‘Kytopia’ tijdens Oerol

Motel Mozaïque coproduceert volgende week tijdens Oerol een bijzonder project genaamd Kytopia. Motel Mozaïque bedenker Hary Hamelink verzorgt dit jaar samen met Rotterdammer Marcel Haug (Metropolis oa) alweer voor de 3e keer de muziekprogrammering op het festival op Terschelling. Vorig jaar programmeerden zij Kyteman die met zijn hiphop orkest een memorabel optreden gaf, maar waar deed het collectief dat niet! Bijzonder van Oerol was dat het duo Kyteman uitgedaagde om na hun ‘reguliere’ show nog eens te spelen, maar dan in de vorm van een freestyle/ jamsessie. Dit deden zij onaangekondigd op een ander podium en daar haalden ze diverse andere muzikanten (oa Janne Schra van Room Eleven en Roos Rebergen aka Roosbeef) die op het eiland waren erbij voor hun feestje. Kyteman is dat jaar verliefd geworden op zowel Oerol als op Terschelling.

Dit zette Colin Benders (Kyteman’s werkelijke naam) en de programmeurs aan het denken voor de 2010 editie van Oerol. Harry en Marcel wilden de jonge dirigent nieuwe mogelijkheden bieden, voor iets anders dan zijn hiphop orkest. Diverse brainstorms volgden en die kwamen uit bij een vrijstaat: “Geef me een stuk grond tijdens Oerol” aldus Benders. In coproductie met Motel Mozaïque krijgt Kyteman 8 dagen lang midden in het bos, op een crossbaan, zijn vrijstaat waar hij zijn ding kan doen en waarvoor hij oa diverse muzikanten en dichters heeft uitgenodigd. Je zult begrijpen dat dit project genaamd Kytopia een vrij hoog experimenteel gehalte krijgt.

Kytopia bestaat uit twee delen: in de middagen vindt er een paar uur lang programma plaats, inclusief muziek natuurlijk. Hierlangs gaan de zogenaamde paspoort-routes per fiets (die eveneens langs werken/performances van kunstenaars Bliss en +vulva gaan, vaste gasten van Motel Mozaïque) waar nog tickets voor verkijgbaar zijn.

In de avond staat Kytopia in het teken van Potten & Pannen, een muziekvoorstelling van Kyteman waarbij de maaltijd (het koken, eten en afwassen) de basis vormt!

Kytopia is een typische vorm van de (locatie)theater manier van Oerol: Jonge makers er op los laten experimenteren. Gaat dat dus zien! Oerol start vrijdag 11 juni al, Kytopia gaat zondag 13 juni van start en gaat door tot en met de laatste dag van het festival, zondag 20 juni.

Kijk voor meer informatie op www.oerol.nl