fbpx

Transformatie

Motel Mozaïque heeft voor de editie in april 2011 ‘transformatie’ als thema gekozen. Het programmateam van Motel Mozaïque wordt in de voorbereiding op het festival 2011 geinspireerd door en geconfronteerd met vele vormen van transformatie. Vaak inhoudelijk ingegeven, soms door vervelende situaties veroorzaakte transformaties. Het politieke klimaat verandert in Nederland. Het gemeentebestuur van Rotterdam legt in 2011 de focus op gastvrijheid, levendigheid en de zachte kant van de stad. Een grote transformatie, nadat het jarenlang louter over veiligheid en onveiligheid is gegaan.

Motel Mozaïque hanteert sinds het begin in 2001 het thema gastvrijheid, als inspiratiebron, als richtlijn, als uitgangspunt in het zoeken naar verbindingen in de stad om het kunst en cultuur programma vorm te geven. Wat verstaat de ander onder gastvrijheid en waar valt samen te werken. Deze manier van werken levert de afgelopen jaren projecten als Perron, Parc, Clinique en Plaza Mozaïque op. Projecten waar kunst, ontmoeting, popmuziek, theater, bewoners, gastvrijheid, architectuur, beeldende kunst en placemaking samenkomen. Waar levendigheid vanaf straalt.

Transformatie vindt momenteel ook volop plaats bij de vaste partners van Motel Mozaïque. De inhoudelijke keuze van de Rotterdamse Schouwburg om de foyer te verbouwen en de stad en het theater in elkaar over te laten lopen wordt door ons zeer positief ontvangen en sluit nauw aan bij onze uitgangspunten. Het vertrek van LantarenVenster uit de Gouvernestraat en de onduidelijkheid over de exacte inhoudelijke invulling van die locatie en het faillisement van WATT zijn belangrijke transformaties in dat gebeid van de stad en voor Motel Mozaïque. Dit stimuleert ons om te zoeken naar tot de verbeelding sprekende alternatieven voor de programmering van de popmuziek. Onze poging toch in het gesloten WATT te programmeren is mislukt, dit ondanks een bereidwillige Gemeente Rotterdam, die zich gastvrij opstelde naar ons als organisator. Motel Mozaïque gebruikt de stad graag als podium, hoe die stad er ook bij ligt…

Transformatie komt in terug in nagenoeg alle soorten programma die Motel Mozaïque omhelst. Zo (ver)leiden de Gidsen van Motel Mozaïque de bezoekers naar het Schieblock en Central District, zeer interessante plekken van transformatie. Festivalbezoekers die ook deelnemen aan het slaapproject MOMOdrOOMM gaan het experiment aan door al uren voor het slapen gaan hun eigen droom binnen te stappen. En ook de programmeurs van beeldende kunst (Risk Hazenkamp, Maurice Heesen, Pixels, Petra Hart) en theater/performance (Project Wildeman, Room 100) hebben met het thema in het achterhoofd hun programma samengesteld.

In 2010 had Motel Mozaïque ‘De Zachte Stad’ als thema gekozen. Motel Mozaïque, als de aanjager van nieuwe ontwikkelingen, legde in 2010 een verband met de ontwikkelingen rondom en op het Schouwburgplein, en wil dit programma onderdeel duurzaam maken en ook in 2011 organiseren. In 2011 zal Plaza Mozaïque daarom een zelfde opzet kennen als in 2010, maar een andere invulling van het programma krijgen.