fbpx

The Asian connection

Dit jaar staan op Motel Mozaïque meerdere acts uit Azië op het programma. Twee hiervan spotte onze artistiek directeur Harry Hamelink tijdens het showcase festival LUCfest Music in Taiwan.

In 2017 werd Harry uitgenodigd door LUCfest, wat toen voor de eerste keer plaatsvond in het broeierige Tainan, Taiwan. “Het was één grote ontdekkingstocht. Een kleinschalig maar heel charming festival, met een bijna volledig vrouwelijke organisatie.” In 2018 keerde Harry terug naar LUCfest als curator en koos hij drie acts uit die op LUCfest te horen waren. (bericht gaat door onder video)

De Taiwanese Prairie WWWW en Outlet Drift zijn de bands die wij terug gaan zien op Motel Mozaïque 2019. Harry werd in Taiwan verrast:

“Wat je ziet is dat jongeren in Taiwan ook beïnvloed worden door de muziek en artiesten uit het westen. Juist die mix die ontstaat tussen de eigen en westerse is heel interessant om te ontdekken.”

Het trio Outlet Drift doet dit dan ook precies. De Taiwanese band put net zoveel uit westerse als oosterse muziek en creëert een mooie mix van hun Amis-roots en het rauwe stadsleven. Zo combineren ze punk, grunge en blues met de nostalgische tonen uit de zoektocht naar hun Amis-cultuur. Na het zien van Outlet Drift tijdens LUCfest in 2017 haalde Harry de band al eerder met eveneens Taiwanese band The Fur. in 2018 naar Nederland voor een optreden in Roodkapje. Dit jaar keert Outlet Drift terug, om deze keer MOMO plat te spelen. (bericht gaat door onder video)

“Outlet Drift is een verpletterende ervaring, ook al versta je er niets van.”
– 3voor12

Psych-folkband Prairie WWWW gooit het over een andere boeg dan Outlet Drift. De grootste inspiratiebron is de kracht van de natuur, waarbij de W’s in de bandnaam symbool staan voor golven of grassprieten in de wind. In hun muziek zijn tribalinvloeden terug te vinden, samen met experimentele zang en onmisbare verwijzingen naar Moeder Natuur. Harry zag de band in 2017 voor het eerst op LUCfest en is ze daarna gaan volgen, om ze in 2018 te boeken.

“Ze zijn zó ongelofelijk goed, het is net een storm.”
– Harry Hamelink

Korea
Naast de twee Taiwanese bands verwelkomen we ook een Koreaanse band: Say Sue Me. Dit viertal brengt aanstekelijke nineties indierock met duidelijke surf invloeden. Vorig jaar toerden ze voor het eerst in Europa met hun tweede album “Where We Were Together” en ontvingen ze  lovende kritieken van zowel Pitchfork als NPR. Dit jaar doen ze opnieuw Europa aan, met dit keer een tussenstop bij Motel Mozaïque.

The Hanzi Space 字 閒
We hebben behalve bands, ook een bijzondere performance uit Taiwan van Szu-Yi Wang. Szu-Yi Wang woont op dit moment in Rotterdam en is een interieurarchitect, ontwerper en kunstenaar die wisselt tussen verschillende perspectieven. Voor haar ruimtelijke installaties vormt haar moedertaal Mandarijn en het tekensysteem Hanzi haar inspiratiebron. Zo laat zij Chinese karakters vloeibaar en tastbaar tot bijzonder architectonisch design. Samen met Prairie WWWW, Outlet Drift en Say Sue Me vormt The Hanzi Space 字 閒 een Aziatische lijn in de line-up van 2019, die volgens Harry niet eenmalig is. In de toekomst liggen nog spannende dingen in het verschiet…

Festival news