fbpx

Succesvolle editie van Motel Mozaique

Motel Mozaïque beleefde afgelopen weekend een zeer geslaagde en drukbezochte 17de festivaleditie. Het festival werd donderdagavond geopend met een exclusief cine-concert van tindersticks, gevolgd door twee vol geprogrammeerde dagen waarop zo’n 100 artiesten zich van hun beste kant lieten zien. Alle programmaonderdelen werden zeer goed bezocht, Motel Mozaïque was dit jaar dan ook nagenoeg volledig uitverkocht. Nieuwe festivallocaties als WORM, Arminius en Eendrachtsplein bleken een schot in de roos en werden door zowel artiesten als publiek zeer gewaardeerd.

The Unexpected Expected

Motel Mozaïque is het festival waar je kunt verwachten het onverwachte te gaan ervaren. Het is één grote ontdekkingstocht met een hoop spannende, relatief nieuwe artiesten op het gebied van muziek, theater, dans en beeldende kunst. Ook waren er letterlijk veel ontdekkingstochten waarbij festivalbezoekers werden (ver)leid naar de rafelranden van de stad. Zo belandden zij bijvoorbeeld in een hottub op een bouwplaats en gingen zij op safari door de typografische jungle van Rotterdam.

Muzikale uitschieters

Artiesten die ‘de hype’ van de afgelopen weken en maanden meer dan waar maakten met sterke optredens waren Zebra Katz, ALA.NI, The Lemon Twigs, Dayme Arocena, serpentwithfeet, Anna Meredith, STUFF., Drugdealer en Shame. Onder de andere muzikale uitschieters bevonden zich ook Joep Beving, Lisa Hannigan, Klangstof en Warhaus die allemaal hun favorietenrol wisten te vervullen. Daarnaast wisten Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) en broeder Dieleman te overtuigen met hun nieuwe samenwerking voor het grensoverschrijdende project GrensGeluid. De twee frontmannen (die allebei steevast in hun eigen dialect zingen) spraken en zongen met veel humor over hun strijd voor emancipatie van de dialecten, tegen de tirannie van het ABN. [lees verder onder de video]

Spannendste performances

De spannendste en bekendste performers uit binnen- en buitenland zochten de grenzen op van disciplines en interacties met het publiek. De Nederlandse première van Dub Love van Cecilia Bengolea & François Chaignaud deed de Rotterdamse Schouwburg op zijn grondvesten schudden, in Howl zetten danskunstenaar Amos Ben-Tal en woordkunstenaar Spinvis een intrigerende talkshow in elkaar en Bart Hess en Nanine Linning deden met de slijmperformance Liquified velen versteld staan.

Volle tours

Festivalbezoekers namen in grote getale deel aan ruim dertig tours waarmee zij de rafelranden van Rotterdam ontdekten. Een recordaantal van maar liefst 800 inschrijvingen was er voor dit steeds populairder wordende onderdeel van Motel Mozaïque. De gidsen zijn dus meer dan geslaagd in hun missie de bezoekers te verleiden naar de schaduwen, steegjes en verborgen uitkijken die de populairste stad van Nederland maken tot wat ze is.

Rising Star Stacii Samidin

Rotterdamse kunstenaar en documentairemaker Stacii Samidin opende zeer succesvol zijn eerste solotentoonstelling ‘Societies’ tijdens Motel Mozaïque. Samidin is een rising star in de fotografie. Voor Societies focust hij op groepsidentiteiten en de individuele verhalen erachter. Met deze fotoreeks liet hij het publiek kennismaken met realistische beelden van een rauwe, verborgen wereld binnen onze samenleving, het vermeende stereotype voorbij.

THE CHURCH OF EAGLISM

Het festival sloot af met THE CHURCH OF EAGLISM, een ritueel slaapproject van kunstenaarsinitiatief Eddie the Eagle Museum dat draaide om het loslaten van het ego. De church nam het Ro Theater voor twee dagen over en hun volgelingen namen er ’s nachts deel aan een collectief ritueel. De deelnemers stegen boven zichzelf uit en voelden even hoe het is om Eddie The Eagle te zijn. Don’t be equal, be an Eagle!

MOMO18

Volgend jaar vindt Motel Mozaïque opnieuw plaats in april, maar wel twee weken later dan de afgelopen jaren. De data voor Motel Mozaïque Festival 2018 zijn donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 april. Attend het Facebook event en blijf op de hoogte!

 

Dub Love van Francois Chaignaud & Cecilia Bengolea op Motel Mozaique Festival (credits: Parcifal Werkman)

Festival news