Rotterdamse Oogst uitgelicht
De buit van de Dumpster Divers, vrijdagavond 18.00
Veel eten wordt weggegooid. Door ons, thuis, maar ook door de supermarkten, groenteboeren en marktkoopmannen zelf. In veel Westerse steden is het mogelijk goedeten te vinden bij supermarkten, in containers of gewoon op straat. Voedsel dat meestal nog prima te eten is, maar om verschillende redenen wordt weggegooid. En dat vinden wij zonde! Daarom gaan we Dumpster Diven. Robin van Casa Robino presenteertde buit die hij heeft vergaart uit de containers van stad. Wanneer wordt er op welke plek wat voor eten weggegooid? Wat is het beste moment om op een bepaalde plekte dumpster diven? Wat kun je wel en niet meenemen? Met de opbrengst van de strooptocht bereiden we daarna samen een maaltijd in de Punkfoodkeuken op PlazaMozaïque.
Ganzenei, zaterdagochtend van 11.00 tot 12.30
Een ganzenslacht verhaal, een vogelkijkhut vol ganzentrofeeën, het geluid van overvliegende ganzen, een ongelegd ganzenei dat hoognodig uitgebroed moet worden eneen emmer vol verse ganzeneieren. Een ei-gooi-wedstrijd met opvangbakje en een ei-schaal-struif-scheidmechaniek om uiteindelijk te komen tot de meest fantastische ganzenomelet (met nog wat andere lokale ingrediënten). En niet te vergeten het verhaal over Gansje Nooitgenoeg en hoe zijn kleine levertjes per ongeluk in eenboudin blanc (bloedworst zonder bloed) terecht kwamen. Dat smaakt naar meer!
Waterkonijn, zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00
Sjim Hendrix is kunstenaar maar ook kok, getraind in de keuken van Dick Soek(voorvechter van de biologische streekkeuken, gelauwerd met Michelinster). Met een grote interesse in het koken met lokale producten neemt hij ons tijdens de Punkfoodkeuken mee in een nieuw verhaal; koken met dieren die ‘over’ zijn. In dit geval het waterkonijn, ofwel de muskusrat. Met een performance-proeverij laat Sjimons kennis maken met een rilette van waterkonijn. Van dichtbij kun je zien hoe hetbeestje, veelal gevangen in een val, verwerkt kan worden in een verrassend gerecht. Het gaat Sjim hierbij niet alleen om de smaak maar ook om de transitie te laten zienvan beest naar vlees.
Varkenshuis, zaterdagavond van 19.00-21.00
Op een zonnige dag in de varkenswei kruisen de wegen van de kunst en de wetenschap.Varkenswetenschapper Onno van Eijk houdt zich bezig met innovatieve dier- enmensvriendelijke stallen. Snel bleek dat zowel de kunst, als de wetenschap, als devarkens dezelfde kant uit keken. Over varkens zijn de laatste woorden nog lang nietgezegd. Zelfs na de woorden van Onno van Eijk valt er nog veel over te zeggen. En te proeven! www.varkenshuis.nl
Bloed, zaterdagavond 20.00
Van de hele voedselindustrie is vooral het varken onzichtbaar geworden voor demoderne consument. Vanuit deze gedachten kochten de kunstenaars Elles kiers en Sjef Meijman vier Bonte Bentheimer biggen (een varkensras dat het dichtst bij het inmiddels uitgestorven Nederlands Landvarken staat). Ze brachten de biggen groot en lieten één van de varkens slachten. Om het vervolgens publiekelijk te bereiden en tedelen. Honderden mensen hebben het verhaal van Bom (het geslachte varken) gehoord, lijfelijk ondervonden en van hem geproefd. De slacht, bereiding en het diner zijn gedocumenteerd. Te zien in de documentaire bloed van Dinanda Luttikhedde en Nellekekoop.
Punksoepkeuken van vrijdag 16.00 tot zaterdag 22.00
Verder is de doe-het-zelf punksoepkeuken continu in actie. We hebben kruiwagens voloogst van Rotterdamse boeren naar het plein gebracht. In grote dampende pannen kokenwe hier samen soep van. Troost-, restjes-, veganistische- en knollensoep.