fbpx

‘Rotterdam is op zijn mooist tijdens Motel Mozaique’

Ontdekkingsfestival maakt naam waar tijdens drukbezochte en inspirerende 13e editie.

Afgelopen weekend beleefde het Motel Mozaïque Festival een zeer geslaagde dertiende editie. Het ontdekkingsfestival bracht onder anderen nieuwe muziek, het meditatieve slow walking, bezoeken aan de vergane glorie van het gesloten zwemparadijs Tropicana, prikkelende gesprekken over de stand van zaken in de kunst en blikte vooruit op het inspirerende nieuw te ontwikkelen project Fabrique Mozaïque. We hebben een selectie gemaakt van de vele hoogtepunten die het festival telde. Ook verzamelden we wat quotes van bezoekers, journalisten en goede bekenden, voornamelijk geplaatst op Twitter.

Muziek en theater
Op zeven vaste locaties in de het centrum van Rotterdam konden bezoekers van het festival veel nieuwe, jonge muzikanten, theatermakers en kunstenaars ontdekken. Zoals Laura Mvula, Nick Mulvey, Lapalux, Jacco Gardner, voormalig profvoetballer Rory de Groot met zijn theatervoorstelling Hand in Hand, en de jonge garde van Club Guy & Roni: Poetic Disasters Club.

Het Spreekuur
Op het gebied van kunst maakte vooral Het Spreekuur indruk. Het Spreekuur leverde interessante gesprekken op tussen het publiek en een twintigtal ‘experts’ uit de culturele sector. Motel Mozaïque’s beeldende kunstprogrammeur Anton Hoeksema introduceerde dit jaar Het Spreekuur om aandacht te besteden aan de kwetsbare positie waarin de kunst-en cultuursector zich bevindt na de bezuinigingspolitiek van het gedoogkabinet Rutte I. Tijdens de gesprekken werd onder meer gezocht naar nieuwe wegen en inhoudelijke samenwerkingen, van belang voor de komende edities van Motel Mozaïque en de kunst- en cultuursector in Rotterdam.

Plaza Mozaique en routes
Op festivalhart Plaza Mozaïque op het Schouwburgplein werd een drukbezocht en divers programma aangeboden. Van daaruit werd ook de stad ontdekt. Volgeboekte routes voerden onder anderen over daken en bouwputten en naar de haven.

Fabrique Mozaque preview
Tijdens het festival introduceerde Motel Mozaïque het nieuwe project ‘Fabrique Mozaïque’ middels twee boottochten naar de haven. Tijdens de preview werd aan boord verteld over de plannen en was er live-muziek van de komische Zeeuwse singer-songwriter Broeder Dieleman. Op de kade gaf BLISS een spannende performance. Fabrique Mozaïque is een nieuw te ontwikkelen maritieme spin-off van het festival Motel Mozaïque, in samenwerking met de Wereldhavendagen. Waar het festival Motel Mozaïque de Rotterdamse binnenstad bespeelt en verrijkt met de veelzijdige en hoogwaardige programmering, stelt Fabrique Mozaïque de industrie en de haven van Rotterdam centraal, als inspiratiebron en locatie.

Stay over for the weekend
Een groot deel van het publiek ging volledig mee in het nieuwe festivalconcept ‘Stay over for the weekend’. Veruit de meeste bezoekers hadden een passe-partout voor het hele festival. Zij kwamen vroeg, namen overdag actief deel aan de gidsentochten, doken volledig het avondprogramma en bleven slapen in het interactieve slaapproject Zzzt…

Slaapproject Zzzt…
Festivalbezoekers konden dit jaar overnachten in de Doelen. In de foyer op de eerste etage creëerde kunstenares en theatermaakster Yvonne Beelen met haar team van performers een interactieve slaapvoorstelling. In dit experiment was het publiek proefpersoon en lieten zich onderdompelen in dit onderzoek naar verstilling en overgave: van het je ontdoen van je bagage bij de incheck tot het ultieme vrijgeven bij het ontwaken.

Motel Mozaique 2013 in quotes:

“Rotterdam is op zijn mooist tijdens Motel Mozaïque” (Willem van Zeeland, VPRO 3voor12)

“Motel Mozaïque and everyone who can to the show last night! THANK YOU. Rotterdam you’re amazing.” (Nick Mulvey, MM13 artiest)

“Een weldaad in de stad!” (Ds. Dick Couvée, Pauluskerk)

“Net gewassen door drie nonnen tegelijk.. dit is beter dan een 5***** hotel” (Menno Visser, VPRO 3voor12)

“Motel Mozaïque onmisbaar festival voor Roffa” (Eduard Voorn, bezoeker)

“Mooie ontdekkingsreis in de muziek en Rotterdam dit weekend tijdens Motel Mozaïque” (“Snoopsel”, bezoeker)

“Rotterdam staat op zijn kop met Motel Mozaïque. Overal muziek en bijzondere optredens! Super!” (Conny Janssen Danst)