fbpx

Programma compleet!

Met 12 nieuwe namen is het MOMO programma rond! Zo is het muziekprogramma aangevuld met de ondefinieerbare Anna Meredith, Noorse heftigheid van Okkultokrati, Frank Rensen, Tamino, EUT, Bartek, Animistic Beliefs , raven op de Dub Party en het performance en film programma met Bart Hess & Nanine Linning, Samira Elagoz, Act! Cut! Play! en World of WORM.

MUZIEK

Anna Meredith

Pitchfork noemt haar een rijzende ster en geeft haar nieuwste album Varmints een 8.4, NRC noemt haar “Verbijsterend veelzijdig” en de blog Austin360 stelde na haar optreden op festival SXSW “You’ve never seen anything like Anna Meredith”. Anna Meredith is de persoon naar wie gebeld wordt als ‘oncategoriseerbaar’ de opdracht is. Ze kreeg onder meer telefoon om haar talenten als componiste, producer en performer te lenen aan de BBC met hun Night of the Proms, maar liet evengoed een hele roedel mensen bodydrummen op de M6, de pokkedrukke ring rond Londen. Luister naar haar album Varmints en wees onder de indruk van haar hedendaags klassiek, art pop en elektronica.

Frank Rensen

Okkultokrati

Er zijn van die dingen waar je ’s ochtends blij van wordt. Zoals nummers die de volgende titel meekregen: All I Want For Christmas Is Glue. Maar voor je vrolijke deuntjes denkt te mogen neuriën zometeen: halt! Okkultokrati doet niet aan wollige kerstwarmte maar kiepert ongegeneerd alle zware gitaren door elkaar en doet leutig met punk, d-beat en black metal. We hebben het hier over Noren met lang haar, dus nummers over het mythische ragnarok en ijzige gitaren zijn helemaal de shit, maar evengoed halen ze met hun Thorhamer uit naar politieke thema’s. Schraap je keel voor je diepste goedkeurende grunt.

Tamino

Tamino is een beetje treurig, denken we. Op zijn zwart-wit foto’s breekt hij je hart met een blik in het oneindige onder een paar dramatische wenkbrauwen, in zijn muziek lijmt hij sober aan somber. Ja, hij houdt van drama, en nee, hij vindt niet dat hij zich daarvoor moet schamen. Wij evenmin. Tamino, voluit Tamino-Amir Moharam Fouad, is de zoon van een Belgische moeder en een Egyptische vader en laat dan ook graag wat woestijnwind door zijn trage, doorwrochte songs waaien. Hij dwaalt doorheen zijn eigen smarten, zonder haast, met ingehouden wanhoop en met stapels schoonheid.

EUT

EUT staat niet voor Ethiopisch Ultramarijn Transport. Waar ze wel voor staan is lak aan compromissen, wat Blur-meets-Magnapop-pop en excuses voor volwassenen om het kind in zich volledig loos te laten gehen. Dusty Old Me is de naam van het nummer dat je moet beluisteren, nadat je ook de live sessie van When I Dive driemaal na elkaar hebt gespeeld. (Dat ronde pijltje dat naar zijn eigen staart wijst op YouTube is de replay knop die je nodig hebt.) EUT, dat staat ook niet voor Europees Usurperend Traktaat, maar het rijmt wel op leut en da’s meteen ook de live ervaring even voor je samengevat. Hoera voor de 90s!

→ BARTEK

Dat de lichtheid van het bestaan niet altijd ondraaglijk hoeft te zijn, dachten de drie van Bartek. Ze kunnen virtuoze noten uit hun instrumenten toveren en dat is heel erg sexy, maar waarom zouden ze solo’s staan pingelen als ze ook gewoon liedjes van drie minuten kunnen rammen die je kunt meezingen zonder dat je de tekst ooit ontleed hebt? Daarom, omdat ze van rechttoe-rechtaan houden en wij ook: hier drie feiten over Bartek. 1. Ze spelen fuzzrock. 2. Iedereen in de Popronde kwam zowat klaar na hun passage. 3. In 2017 gaat de rest van Nederland op de knieën voor hun EP Beach en hijgt het ganse land van ‘ja, baby, nog, harder, ja, bijna’.

Animistic Beliefs

Of ze sektarische plannen hebben, hebben we niet durven vragen. Voorlopig zijn ze nog maar met twee, dus maken we ons niet al te veel zorgen — hoewel de kans dat de trippy elektronica van dit Rotterdamse duo navolging krijgt, verdomd waarschijnlijk is. Als je naar het podium kijkt, is dit muziek met draden en knoppen en koptelefoons. Als je straks in het publiek staat, is dit drugsmuziek die je cortex binnenste buiten keert. Het is te hopen dat er leuke uniformpjes worden gedragen in deze cultus, ‘cause we want in.

Dub Party

Waar je bij Dub Love op je stoel kan blijven zitten, is het bij Dub Party tijd om mee te raven. Met dj High Elements op het podium komt de dub uit een gigastapel soundblasters gerold. Dub was in de sixties een opgestoken middelvinger van de rastafari’s naar koloniaal Jamaïca. Maar vandaag de dag is het zowat verheven tot gospel voor de gemiddelde Tomorrowlandganger, die er op haast religieuze wijze hogere sferen van bewustzijn mee opzoekt. Maak je klaar voor diepe bastonen!

PERFORMANCE & FILM

Bart Hess & Nanine Linning | Liquified

Bart Hess doet vreemde dingen met lichamen en materie. Hij stopt er pinnen in, smeert ze in en schraapt ze tot ze een heel ander iets worden. De slijmjurk die hij voor Lady Gaga maakte (Google maar als je van een potje snot houdt) maakte hem op slag wereldberoemd. Voor zijn nieuwste voorstelling met danseres Nanine Linning laat hij zich inspireren door een Photoshop-filter die beelden er vloeibaar laat uitzien. Hij pakt er het hele post-digitale leven mee aan en maakt alles wat in beweging is liquide — allemaal voor jouw kijkplezier.

Samira Elagoz – Craigslist Allstars

Samira Elagoz spreekt via Craigslist af met mannen die ze niet kent, ook al heeft haar moeder haar goed opgevoed en verteld dat ze nooit met vreemden moet meegaan. Ze zijn eenzaam de mannen. Ze hebben gezichten, lichamen, levens: allemaal verschillend. In drie verschillende steden registreert ze met een camera hoe haar nobele onbekenden en zij als documenteerder op elkaar reageren. Er is geen script, alles wat je ziet is echt. Het resultaat is een vrouwelijke blik op hoe mannen naar hen kijken, een intiem en soms schokkend verhaal dat enkel bestaat uit eerste ontmoetingen en al het handengewring dat daarbij komt kijken.

Act! Cut! Play!

Act! Cut! Play! heeft als interdisciplinair talentontwikkelingsproject de ambitie om de kwaliteit van fashionfilm naar een hoger level te brengen. Er zijn drie teams gevormd waarin behalve een modeontwerper en een filmmaker ook een theatermaker zit, waardoor het narratief van de fashionfilm eveneens een belangrijke rol speelt. Een element dat vaak onderbelicht blijft in fashionfilms. Het resulteert in drie korte experimentele films die allen op eigen wijze het genre interpreteren en oprekken.

World of WORM – Floppy Totaal v3

Dompel je onder in de wondere World Of Worm! Een plek die geboren is onder de sterren van punk and futurisme. Bezoekers komen terecht in de bruisende, liefdevolle sfeer van WORM’S Avantgardistische Staat en in een DIY pretpark waar kunst het wapen is. Dit jaar is MOMO17 namelijk ook aanwezig in de aangesloten locaties: Slash Gallery, The Performance Bar en UBIK’s Black Hole. Klik hier voor de highlights uit het programma!

Afmeldingen
Helaas hebben we ook een paar afmeldingen voor MOMO17: Cabbage en H. Hawkline doen dit jaar helaas het festival niet meer aan. Cabbage is genoodzaakt al hun shows in april af te zeggen: “Unfortunately, due to excessive impatience and fractured bones we will be postponing our quest to conquer Europe this coming April”, aldus Cabbage. En H. Hawkline zou op tour gaan Devendra Banhart maar hij heeft onlangs zijn Europese tour in april al gecanceld.

Festival news