fbpx

Positieve vervuilerstaks maakt festivalbezoekers bewuster van eigen voetafdruk

Dat blijkt uit een onderzoek dat Motel Mozaïque heeft uitgevoerd onder haar bezoekers. Met de positieve vervuilerstaks ontvingen bezoekers groene korting op eten en duurzame producten die het festival verkocht. Het experiment draagt bij aan de ambitie om het eerste klimaatpositieve festival van Nederland te worden. Motel Mozaïque vond plaats van 18 tot en met 20 april 2019 in het centrum van Rotterdam.

Bezoekers ontvingen de groene korting wanneer zij met een foto of video konden aantonen te voet, met de fiets, trein, elektrische auto/scooter of skatend te zijn gereisd. Met de groene-korting-stempel ontvingen zij 10% korting op het drinken op Plaza Mozaïque, het vrij toegankelijke festivalhart van MOMO. Ook ontvingen ze korting op het eten en de MOMO Merchandise op het nieuwe Market Mozaïque. Market Mozaïque is een groene markt waar je de meest bijzondere, duurzame producten en initiatieven van jonge Rotterdamse makers vindt. De MOMO Merchandise bestond uit exclusieve MOMO-prints die live met modder-inkt gezeefdrukt werden op kleding die bezoekers zelf meebrachten of swapten.

Resultaten

In totaal haalden bijna duizend bezoekers de groene korting op, waarvan ruim driehonderd bezoekers een enquête invuldenn. De korting spreekt mensen aan die bezig zijn met duurzaamheid: 90% geeft aan dat duurzaamheid hen heel veel (36%) of veel (52%) bezighoudt, de overige 10% is neutraal. Vrouwen en mannen zijn even veel bezig met duurzaamheid. En of je nu 18 of 65 jaar bent: leeftijd maakt geen verschil in de mate dat iemand bezig is met duurzaamheid. Meer dan 55% van de respondenten geeft aan dat ze zich door de groene korting bewuster zijn geworden van de impact van hun eigen vervoerskeuze op duurzaamheid. De respondenten zijn unaniem positief over de groene korting, “Super goede actie”, “Leuke, positieve benadering” en “Goed voorbeeld” zijn veel ontvangen reacties. 

Transport meest vervuilende van een evenement

Bij het organiseren van een festival is transport het meest vervuilende onderdeel. Dit is dan ook de reden dat Motel Mozaïque de groene korting initieert. Duizenden bezoekers komen uit het binnen- en buitenland naar Rotterdam om het festival te bezoeken. Door groene korting te geven aan mensen die duurzaam naar het festival reizen, stimuleert Motel Mozaïque het kiezen voor duurzaam transport om zo deze voetafdruk te verminderen. 

Klimaatpositief festival

Rotterdam is het decor voor Motel Mozaïque en daar wil het stadsfestival goed voor zorgen. Het festival ziet het dan ook als haar verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een toekomstbestendige stad. Dit doet het festival door zich intensief in te zetten een klimaatpositief festival te worden, wat betekent dat het festival geen voetafdruk achterlaat en juist bijdraagt aan de reductie van uitstoot. Tevens functioneert een festival als een tijdelijke mini-samenleving waardoor het uitermate geschikt is bezoekers te inspireren om duurzamer te consumeren en om nieuwe, duurzame initiatieven te testen.


De groene korting is onderdeel van de verduurzaming van Motel Mozaïque waarmee het festival actief bijdraagt aan een gastvrij en duurzaam Rotterdam. Zo serveert het festival bijna geheel vegetarisch eten, is het vrij van wegwerpbekers en bevat de MOMO merchandise prints die met modder werden gezeefdrukt op eigen meegebrachte of
geswapte kleding. Daarnaast creëerde het festival Market Mozaïque op Plaza Mozaïque. Op deze markt presenteerden jonge Rotterdamse makers en ondernemers de leukste en lekkerste vooruitstrevende duurzame producten. Ook is de aankleding van het festival volledig gemaakt van houten balken uit de haven, die als restafval eindigen. Deze houten balken heeft het festival in samenwerking met de sociaal duurzame werkplaats de Bouwakademie nieuw leven ingeblazen door ze als bewegwijzering en aankleding in te zetten. De balken gaat het festival meerdere jaren gebruiken.

Festival news