fbpx

Plaza Mozaique 2013

Voor Motel Mozaïque 2013 beginnen de puzzelstukken in elkaar te vallen: het muziek, beeldende kunst en theaterprogramma van het festival is met o.a. Woodkid, The Veils, Laura Mvula, John Grant, Jaga Jazzist & Sinfonia Rotterdam, AlunaGeorge, José James, Retro Stefson, Jacco Gardner, Daughter, Bryony Kimmings, Kate McIntosh, Akwasi O. Ansah, Art is a Battlefield en Gyz La Rivière inmiddels grotendeels bekend. Momenteel wordt gewerkt aan een uitgebreide dagprogrammering op (of nabij) het Schouwburgplein, op 5 en 6 april omgedoopt tot Plaza Mozaïque.

Plaza Mozaique 2013
Het Schouwburgplein in het centrum van Rotterdam is tijdens Motel Mozaïque het domein van Plaza Mozaïque. Door de interventie van Plaza Mozaïque zal deze plek voor de festivaldagen tranformeren in bruisend festivalhart. Plaza Mozaïque legde de afgelopen jaren al een verband met de ontwikkelingen op en rondom het Schouwburgplein en bracht met een uitgebreide maar toch ook kleinschalige, gevarieerde, kleurrijke en drukbezochte podiumprogrammering, ontmoeting, kunst, architectuur, levendigheid, de zachte stad en gastvrijheid samen.

Samenwerking
Motel Mozaïque laat Plaza Mozaïque als serie nu voor het vierde jaar terugkomen. Dit keer wederom vanuit een nieuwe invalshoek, zodat er automatisch vernieuwing wordt gezocht. Voor 2013 is dit vanuit de gedachte ‘Stay over for the Weekend’ waarbij met samenwerkingspartners als de Rottterdamse Schouwburg, VPRO’s 3voor12, Wereldhavendagen, Parfum de BoemBoem, Archiguides en de Gidsen van Motel Mozaïque dit nieuwe concept versterkt wordt met een uitgebreid dagprogramma. Ook zijn er dit jaar voor het eerst diverse eet- en drinkgelegenheden op het Schouwburgplein.

Programma
Een deel van de programmering is al bekend. Zo is er naast een uitgebreid muziekprogramma een playground voor optredens en presentaties (performance, spoken word, demonstraties) van o.a. acteur/presentator Quintis Ristie, Broken Brass Ensemble, dansers van Glub Guy & Roni, Frappante Klant (Velvet Music’s Manfred Boor draagt zijn op Facebook immens populaire teksten over zijn klantenkring voor), dansers van het Rotterdamse HipHopHuis, en theatergroep MAAS geeft een preview van de nieuwe voorstelling Wild Thing.

Eveneens te vinden op Plaza Mozaïque: collectief de Bende met een open werkplaats, theatermakers TG Space met hun Square-o-meter (de thermometer onder de oksel van de stad), en een interactief sculptuur van A World of BLISS.

Routes
Plaza Mozaïque is daarnaast vertrekpunt van tientallen routes door de stad. Behalve routes naar bouwputten (Parfum de BoemBoem) en de gidsen die hun favoriete plekken in de stad laten zien, ontwikkelt Motel Mozaïque momenteel een aantal bijzondere nieuwe routes. Deze worden ook spoedig bekend gemaakt.

Ook overdag concerten in de Rotterdamse Schouwburg
Het programma op de zaterdagmiddag is dit jaar ook uitgebreid met concerten in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Zo treden in de middaguren al op: Valgeir Sigurdsson (producer en eigenaar van het prachtige label Bedroom Community, waar indie, electronica en klassieke muziek ontmoeten, net als in zijn eigen muziek) en Roos Rebergen van Roosbeef en Torre Florim van De Staat die hun Tweede Speeldoos presenteren.

Slapen in de Doelen
Eerder maakten wij al bekend dat festivalbezoekers kunnen overnachten in de Doelen, uitzicht over Plaza Mozaïque waar zij ’s ochtends hun ontbijtje krijgen. Kunstenares Yvonne Beelen creëert hier de slaapbeleving Zzzt…

36 uur durende totaalbeleving
Al met al wordt Motel Mozaïque op deze manier een totaalbeleving die 36 uur achter elkaar doorgaat, met tussendoor uiteraard wel een paar heerlijke uurtjes slaap. Van vrijdag 5 april 16:00 wanneer we de festivaldeuren openen totdat we stoppen met dansen op zondagochtend 04:00. Voor wie de tweede nacht blijft slapen staat zondagochtend nog wel een lekker ontbijtje klaar op Plaza Mozaïque en daarna kunnen de bezoekers moe maar voldaan naar huis toe.