fbpx

Perron Mozaique 2012

“Perron Mozaïque toonde aan dat station Hofplein een prachtige plek is waar het kan bruisen, een perfecte ruimte voor evenementen. Het heeft iets rauw, iets Berlijn-achtigs.”

Dit schreef het Algemeen Dagblad over het project Perron Mozaique zoals Motel Mozaique dat in 2007 organiseerde op het dak van de Hofbogen. Tijdens Motel Mozaique 2012 is Perron Mozaïque opnieuw onderdeel van het festival. Van 19 tot en met zondag 22 april vinden diverse activiteiten plaats op en rond het voormalige treinstation Hofplein te Rotterdam. Hiermee geven we een update van de doorwerking van de eerste editie van Perron Mozaïque in 2007.

Het toen braakliggende en als onveilig te boek staande terrein heeft mede na het bezoek van Motel Mozaïque een metamorfose ondergegaan. Met de programmering van beeldende kunst, concerten en architectuur heeft Motel Mozaïque dit onontgonnen gebied in een ander licht weten te plaatsen, waardoor dit ‘vergeten’ rijksmonument en de omliggende omgeving in Rotterdam op de kaart is gezet. Nu, vijf jaar later is een deel van de zogenaamde Hofbogen gerestaureerd en in gebruik genomen door creatieve werkplekken, shops en horeca. Het dak van de Hofbogen, het voormalige Station Hofplein, wordt momenteel gereed gemaakt als festivalterrein. Reden voor Motel Mozaïque om, na vijf jaar, terug te keren naar deze plek en de toen ingezette weg verder te ontwikkelen. Motel Mozaïque wil de rol van aanjager uit 2007 in 2012 continueren door dit nieuwe festivalterrein als eerste in te wijden.

Zoals Motel Mozaïque naast haar vaste partners jaarlijks ook samenwerkt met nieuwe partijen, gaat we voor Perron Mozaïque in 2012 een vergaande samenwerking aan met o.a. IABR (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam), het nieuwe architectuurfestival ZigZagCity en architectenbureau ZUS. Laatstgenoemde won onlangs met Luchtsingel Rotterdam de verkiezingen van Stadsinitiatief Rotterdam. Mede daardoor wordt de Luchtsingel nu in hoog tempo verwezenlijkt.

Deze partijen starten tijdens Motel Mozaïque de Test Site Rotterdam die loopt van Rotterdam Centraal tot Station Hofplein en test innovatieve oplossingen voor grootstedelijke ruimtelijke vraagstukken. Door de bundeling van aanbod van IABR, ZigZagCity, ZUS en Motel Mozaïque ontstaat een innoverend programma, waar ontmoeting, architectuur, popmuziek, performance, gastvrijheid, horeca, levendigheid, overnachten, ‘place-making’, routes en beeldende kunst samenkomen.

Met het gezamenlijke thema ‘Making City’ tovert Motel Mozaïque het voormalige treinstation Hofplein om tot Perron Mozaïque. Op de plek waar de te bouwen Luchtsingel eindigt wordt door de festivalbezoekers geslapen op Campsite Mozaique, wordt theater gebracht door collectief Wunderbaum, en presenteren Motel Mozaique en Rotown De Avonduren met een exclusief dakconcert.

Op dit visueel aantrekkelijke buitenpodium en in meerdere Hofbogen, waaronder het nieuwe jazzpodium BIRD, programmeert Motel Mozaïque samen met mediapartner 3voor12 circa vijftien gratis toegankelijke popconcerten. Tevens is Perron Mozaïque vertrekpunt voor de gidsentochten van het festival, fietstochten langs bouwputten in Rotterdam met partner Parfum de BoemBoem en de diverse activiteiten van IABR, ZUS en ZigZagCity.