fbpx

Tsjomme Zijlstra

Tsjomme is oprichter van de Rotterdamse bierbrouwerij de Kaapse Brouwers. De brouwerij is samen opgericht met de Fenix Food Factory op Katendrecht en is met het oog op de toekomst op zoek naar een nieuwe locatie. Wat begon met het idee om de IPA naar Nederland te halen, is zo inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle brouwerij, een tweede café Kaapse Maria op de Mauritsweg en nog een derde café in de pijplijn. De uit Brabant afkomstige Tsjomme verhuisde voor zijn studie filosofie in 2001 naar Rotterdam, waarna het meteen raak was. Wij horen graag wat zijn favoriete plekken in de stad zijn:

Algemene favoriet: Kaapse Maria
Ik ben hier het vaakst te vinden. We hebben er mooie natuurwijnen, hapjes en biertjes. In de Fenix ben ik toch altijd meer in de werksfeer. De Maria heb ik nooit gerund, daar ben ik echt vrij. Heel fijn is dat.

Wijk: West
West vind ik wel het prettigst, als je waar ik woon -de Binnenweg- er dan ook bij mag rekenen. Het begint er echt leuk te worden met Tandoor16, Holy Smoke natuurlijk, Bistro Belén… De richting van het Marconiplein en de Schiedamseweg in Delfshaven vind ik stiekem ook heel leuk, omdat ik altijd in die buurt gewoond heb. Je hebt daar in Delfshaven zo’n mooie diversiteit, iedereen woont daar bij elkaar.

Koffie: Stielman Koffiebranders, Harvest Coffee Brewers
Stielmans koffie hier in de Fenix vind ik echt top. Ik denk dat Jelle van Stielman Koffiebranders echt een van de grootste koffie talenten is van Nederland, bizar hoe goed hij koffie kan branden. Verder vind ik Harvest Coffee Brewers ook fantastisch. Ze zijn heel vroeg open en de ontbijtjes en koffie zijn er echt heel goed.

Restaurant: Yama, De Jong
Het hangt een beetje van het budget af. Het liefst ga ik naar Yama, een Japans restaurant op de Eendrachtsweg om de hoek bij het Zwarte Schaap. Je moet er vier maanden wachten voor het plekje en het eten is echt geweldig. Verder is De Jong ook lekker én natuurlijk de Kaapse Maria. Dit zijn trouwens ook een van de weinige plekjes in de stad waar ze lekkere natuurwijnen hebben.

Nachtleven: BAR, Bonaparte, Café Keerweer, BIRD
BAR vond ik altijd heel leuk. Als het wat later wordt eindigen we ook meestal wel gauw in de Bonaparte of Keerweer: fout maar leuk. Hier op Katendrecht vind ik Café de Ouwehoer ook gezellig. Tot slot ga ik ook graag naar BIRD, daar kan het heel gezellig zijn.

 

Beste eigenschap van de stad:
Wat mij aantrekt aan Rotterdam is dat het een stad is waar mensen nog wonen, werken en leven. Daarnaast is het echt een importstad. Als je dus vier, vijf of tien jaar hier woont, betekent het dat je gewoon een Rotterdammer bent. Verder is het een stad in beweging, waarin ik hoop dat de smeltkroes van culturen en bruisende creativiteit nog lang blijft.

Welke plekken zou je verder willen ontdekken?
Ik zou vaker in Noord willen komen. Zwaanshals, Noordplein…  Er zitten heel leuke tentjes, zoals Proeflokaal Faas en een nieuw restaurantje in de Noordsingel Lofts. Het heeft daar echt potentie, alleen moet het nog even gaan leven.

Vind je inspiratie in de stad?
De haven vind ik heel leuk, in het bijzonder het gebied rondom de RDM Onderzeebootloods. We hadden daar met de Brouwers laatst een rondleiding en gesprek over wat ze daar precies doen en dat vond ik enorm inspirerend. Je hebt daar bijvoorbeeld initiatieven zitten die de tofste nieuwe technologieën ontwikkelen. Ook vind ik de Waalhaven mooi. In dat hele havengebied is Rotterdam uiteindelijk ooit begonnen. Nu blijft dat zich maar door ontwikkelen en dat vind ik inspirerend.

Ultieme tip:
Ik zou zeggen: begin met een lekkere Kaapse MOMO, hét speciale festivalbiertje dat alleen tijdens Motel Mozaïque te verkrijgen is. Omdat ik daarna toch van het eten ben zou ik tippen om een kapsalon te halen. En dan wel echt de originele, uit Delfshaven.

Waar ben jij tijdens MOMO te vinden?
Zodra ik tijd heb ga ik het programma induiken en zoveel mogelijk meepikken waar mogelijk. Er is geen gidsentour over bier dit jaar, misschien een leuk idee om volgend jaar een tour langs stadsbrouwers te doen!

Door Rotterdamse Ogen