fbpx

Ruben Leufkens

Ruben is programmeur en medeoprichter van Keilecafe, de onlangs geopende Bit Club, en restaurant Bitter. Hij begon Keilecafe zes jaar geleden, toen Nieuw-Mathenesse nog een erg industrieel gebied was. Zelf DJ, voelde hij de behoefte om verder te gaan dan alleen het organiseren van feesten met harde muziek en DJ’s. Opgegroeid in Dordrecht, zag Ruben Rotterdam altijd als de ‘grote stad’, meer nog dan Amsterdam, vooral als kind en tiener. Na in een antikraakpand in Crooswijk te hebben gewoond, verhuisde hij naar het Westelijk deel waar hij nu woont. MOMO wilde meer te weten komen over zijn go-to plekken en favorieten, dus spraken we af voor een praatje in Urban Espresso Bar (UEB) Westen, zijn favoriete koffieplek!

Als kind…
Ruben ging in Rotterdam naar school, dus hij herinnert zich de omgeving nog heel goed: “Ik ging elke ochtend met de trein vanuit Dordrecht. Veel van mijn klasgenoten deden dat ook, dus we gingen samen in de trein en iedereen had een hekel aan ons – we waren natuurlijk erg luidruchtig.” Ze kwamen dan aan op station Blaak en liepen samen naar school, aan de Vondelweg in Crooswijk.

Koffie: Urban Espresso Bar
Zijn favoriete koffieplek aller tijden is de Urban Espresso Bar in Westen, vlakbij waar hij woont. Het werd langzamerhand een soort tweede huiskamer voor hem, voor zijn ontmoetingen en praatjes met mensen overdag.

“Deze koffiebar, het voelt ook altijd een beetje als een koffiebar in de grote stad. Ik ben een keer in NYC geweest, waar je bij een koffietent kunt zitten en je ziet zoveel mensen voorbijkomen, binnenkomen, vergaderen, weggaan, stelletjes die zoenen naast mensen die zakelijke gesprekken voeren… Het is bijna een soort instrument, zo kijk ik ook naar een club.”

“Een koffiehuis is gewoon een koffiehuis: je hebt vier muren nodig, een dak, een koffiemachine en wat stoelen. Maar veel HoReCa – en daar maken wij ons ook schuldig aan – hebben een concept, alles moet intentioneel zijn. Veel plaatsen zijn concepten, of parodieën van zichzelf. Maar als je probeert simpel te zijn, te zijn wat je in essentie bent, dan denk ik dat de focus op de core business komt te liggen: de koffie, het eten, een leuke plek waar je kunt rondhangen.”

Uitgaan: clubs & drinks
“Voor een drankje ga ik naar Café Bakeliet. Ik ga ook graag naar Poing, naar Wunderbar en Worm.” Worm is voor hem een groot voorbeeld van hoe hij graag zou zien dat Keilecafe wordt – een gevestigde plek met een jarenlange ervaring. “Er zijn zoveel plekken waar ik vroeger als dj draaide die niet meer bestaan, die bestonden maar twee jaar of zo.” Tegenwoordig vind je Ruben vooral in Bit Club en binnenkort ook in Keilecafe, waar hij druk bezig is met de evenementen die ze aan het plannen en creëren zijn.

Restaurants
“De Buffel voor pizza, en ik haal afhaalmaaltijden bij Rotiland. Saoto Soep van Warung Melati is het lekkerst voor als je je ziek voelt. Ook zijn er in de Vierambachtstraat veel plekken met bijvoorbeeld Indiaas eten. Als ik uit eten ga, ga ik natuurlijk naar Bitter. Kaapse Maria en Gamasot zijn ook twee van mijn favorieten!”

Nog te ontdekken
“Ik ken Rotterdam Zuid wel, maar niet zo goed. Ik vind het heel leuk om daar te fietsen, door de Maastunnel. Het is een prachtige tunnel, met hele mooie lifttrappen. En dan kom je midden op Zuid uit en dan kun je daar gewoon fietsen. Het is heel gaaf om te zien: aan de rechterkant heb je de haven, de containers en aan de linkerkant is er een woonwijk. Dus je kunt echt zien dat het een havenstad is vanaf daar. Ik denk dat we uiteindelijk allemaal naar Zuid verhuizen, het Noorden is al te klein.”

Het beste van Rotterdam en zijn mensen
Ruben vindt het geweldig dat “Rotterdam een havenstad is. Je hebt veel verschillende mensen bij elkaar wonen en vooral veel verschillende achtergronden, van over de hele wereld. Uit Kaapverdië bijvoorbeeld: Rotterdam herbergt naast Kaapverdië zelf de meeste mensen van Kaapverdië en daarom is Rotterdam het muziekcentrum van Kaapverdianen geworden. Meer dan 50% van de mensen die hier wonen heeft een niet-westerse immigratieachtergrond. Ik ben gewend aan diverse mensen en culturen. Ik merk in andere steden dat de mensen op straat niet zo divers zijn”

Hij is ook erg gesteld op de Kop van Zuid: “Ik vind het heerlijk om naar de Kop van Zuid te gaan en daar rond te lopen, vooral. Ik ga er naar de bioscoop, in Lantaren Venster, en ook om gewoon een wandelingetje te maken.”

Voor nieuwkomers
“Loop op de Erasmusbrug en rond de Kop van Zuid. Voor mij is dat een prachtig stukje Rotterdam.” Zijn geschiedenis met dat gebied gaat terug tot zijn jeugd: “Mijn vader was architect en ik ging altijd met hem mee naar de Kop van Zuid, toen was het nog niet zoals nu, met grote gebouwen. Het was een groot bouwterrein en we kwamen altijd langs de hekken. Mijn broer en ik klommen op grote hopen zand, terwijl mijn vader foto’s maakte van wat ze aan het bouwen waren.”

Verbinding met MOMO 
“Ik bezocht verschillende evenementen van MOMO, vooral die van Fabrique.” Hij waardeert de niche line-up van het festival, hij vindt het erg interessant.

Kijk eens naar onze gevarieerde line-up van dit jaar, en verbind jezelf met de stad!

Door Rotterdamse Ogen