fbpx

Roufaida Aboutaleb

Roufaida is muzikant, programmamaker en agent bij Codarts Rotterdam, het instituut waar nieuwe talenten op het gebied van muziek, dans en circus worden opgeleid. MOMO en Codarts werken dit jaar samen en maken deze festivaleditie voor het eerst samen een programma. Wij vroegen Roufaida naar haar favoriete plekken in Rotterdam. Ze volbracht haar middelbareschooltijd en studie in de stad en op dit moment is haar thuisbasis het bruisende Rotterdam-West.

Algemene favoriet: BIRD
Dit is toch wel één van mijn favoriete hangouts. Ik heb er lang gewerkt, dus het is ook een beetje mijn familie. Het is te gek omdat het een plek is waar alle soorten Rotterdammers samenkomen en waar je super goed kunt eten, dansen én toffe concerten kunt zien.

Koffie: La Zia Maria
Bij mij in de buurt heb je heel veel hipstercafés. Harstikke leuk, maar het liefst ga ik naar mijn Italiaanse buurman: een echte Italiaanse traiteur waar je staand een espressootje kunt drinken. Het ziet er ook een beetje uit als de keuken van een opa. Niet hip of druk, maar gewoon écht alsof je in Italië bent.

Nachtleven: Van bruine kroegen tot Roodkapje, WORM en Stalles
Ik was laatst voor het eerst in café Bonaparte. Het is een klein barretje waar iedereen welkom is en waar een fijne sfeer hangt. Je komt hier extravagante drags, studenten, schrijvers en andere bijzondere figuren tegen.

Shops: De Slegte voor tweedehands boeken. Voor plaatjes Demonfuzz Records.

Rotterdam is…
Rotterdam is niet in een paar clichés te vangen, daar is het te complex en bijzonder voor.

 

 

Vind je inspiratie in de stad?
Ja, vooral in de mensen en de energie die in de straten heerst. Het feit dat Rotterdam zoveel nationaliteiten kent en dat ze allemaal naast elkaar bestaan, dát inspireert me. Als ik bij Codarts door de gangen wandel voel ik dat misschien nog wel het meest. In de dansstudio’s, de repetitieruimtes en de grote circushal op Katendrecht komen mensen van over de hele wereld samen.

Welke plekken wil je nog verder ontdekken?
Rotterdam Zuid heeft zoveel te bieden, alleen kom ik daar zelden. Ook in de havens zou ik meer willen rondrijden. Vroeger had ik vrienden die midden in de haven woonden, daar repeteerden we altijd in de zomer buiten tussen de containers. Op af een toe een toeterende vrachtwagen na, was er geen mens die ons zag of hoorde. Dit pand is nu helaas gesloopt.

Ultieme tip:
Loop door de stad, in plaats van de tram, fiets of metro te pakken. Als je wat langzamer bent en misschien ook wat vaker stilstaat, zie je pas echt de schoonheid -en lelijkheid- van Rotterdam.

Waar ben je te vinden tijdens MOMO?
Vorig jaar vond ik de projecten in het Groothandelsgebouw heel tof. Dit jaar ga ik sowieso naar Nilüfer Yanya en Rimon. Verder zou ik de gidsentours aanraden, dat zijn dé unieke gelegenheden om met een gids een stuk van de stad te zien waar je normaal gesproken niet zo snel naar kijkt, of nooit komt.

Door Rotterdamse Ogen