fbpx

Myrthe Frissen

Myrthe is oprichtster van Groenten Zonder Grenzen, één van de ondernemingen die op de Market Mozaïque te vinden is. GZG is een non-profit initiatief dat zich inzet tegen voedselverspilling en daarbij sociaal contact tussen de Rotterdammers probeert te stimuleren. Iedere dinsdag zamelen ze eten in dat normaal zou worden weggegooid, om daar vervolgens in buurthuis Huis van de Wijk een mooi gratis diner van aan te bieden. Voor de van oorsprong Limburgse Myrthe is Rotterdam dé stad om dit soort initiatieven te beginnen. Wij zijn dan ook heel benieuwd naar haar favoriete plekken.

Algemene favoriet: Groenten Zonder Grenzen
GZG voelt als één grote familie, met zowel de vrijwilligers als de diverse mensen die er komen. Het in contact brengen van die verschillende mensen maakt het leuk, dat is ook een van de doelen van GZG. Op dit moment loopt het bijna té goed: iedere week zitten we vol. Er is zoveel voedseloverschot dat we het dan ook veel vaker zouden willen doen. Ik schrik nog iedere week van hoeveel er weg wordt gegooid. En dat is een klein tipje van de ijsberg.

Koffie: Veggie
Ik ben op reis geweest naar Brazilië, waar ik ontdekte dat de plantaardige leefstijl niet zo erg leeft als hier. Bij Veggie kennen ze wél die combinatie, dat vind ik heel leuk. Je hebt hier echt een huiskamergevoel, wat ik ook echt specifiek en mooi vond van de Brazilianen.

Restaurant: The Harvest, Spirit, Leaf
The Harvest is voor mij echt een soort utopia van hoe je zou moeten eten als je uit eten gaat. Ze werken vooral met lokale seizoensgebonden groenten en er hangt een lijst aan de muur met waar alles vandaan komt. Het is daarnaast ook heel lekker eten én ze zijn super vriendelijk. Mocht je nog niet bekend zijn met plantaardig eten zou ik Spirit en Leaf aanraden.

Shop: Uniqeu Bags
Ik verdwaal altijd in Rotterdam, zo heb ik ook deze leuke winkel in Noord ontdekt. Ik liep naar binnen om de weg te vragen, wat uitmondde in een heel leuk gesprek met de eigenaar en de ontdekking dat alle tassen gerecycled en vegan waren. Ik hou van dit soort plekken met een bijzondere touch, dat je nog ergens persoonlijk contact kunt maken.

 

 

 

Beste eigenschap van de stad:
De no nonsense mentaliteit, daar hou ik van. Het was wennen toen ik als Limburger hier kwam, omdat daar in tegenstelling tot in Rotterdam heel erg om de zaken heen wordt gepraat. Het is gewoon een bepaalde sfeer, mensen zijn heel direct, maar wel vriendelijk. Daarnaast is Rotterdam ook open: als niet-Rotterdammer heb ik hier een project opgezet en iedereen zette er gelijk zijn schouders onder.

Vind je inspiratie in de stad?
Blue City vind ik super inspirerend. Er was laatst een festival: “Dus wat gaan we doen?” en dat vond ik echt weer zoiets moois typisch aan Rotterdam: We kunnen wel blijven praten over wat beter kan, maar wat gaan we er nu praktisch aan doen? Ook ben ik graag op de Erasmus Universiteit en de bibliotheek. Iedereen is daar altijd lekker bezig, continu bezig met kennis opnemen.

Welke plekken wil je verder ontdekken?
Ik wil een keer naar het Brienenoordeiland, daar hoor alleen maar goede dingen over. Ook wil ik nog graag naar het Rotterdam Museum. Sinds ik hier woon ben ik echt een beetje verliefd geworden op de stad en dus ook op de geschiedenis.

Ultieme tip: Voedselbos
Dit is een hele leuke en interessante plek. In het voedselbos wordt op een duurzame manier voedsel geteeld. Je krijgt hier echt een goed besef van hoeveel energie, tijd en aandacht het telen kost. In de stad heb je niet echt verbinding met waar je eten vandaan komt, daarom vind ik het heel goed dat ze hier educatieve rondleidingen aanbieden.

Waar ben jij te vinden tijdens MOMO?
Met de vrijwilligers van Groenten Zonder Grenzen staan we op de Market Mozaïque. Hopelijk hebben we weer een grote lading fruit kunnen redden, waar bezoekers een eigen sapje van kunnen maken. Ik heb er heel veel zin in!

Door Rotterdamse Ogen