fbpx

Jeanette Verdonk

Jeanette Verdonk is marketing manager bij BlueCity, een ‘stad’ in de stad die een circulaire economie implementeert, met een focus op duurzaamheid en zero-waste initiatieven. Jeanette verhuisde op haar 17e vanuit een nabijgelegen dorp naar Rotterdam en heeft sindsdien op veel verschillende plekken gewoond. Van Boijmans van Beuningen tot Diergaarde Blijdorp, ze maakte deel uit van zeer uiteenlopende organisaties en initiatieven van Rotterdam, dus ze weet er echt alles van! We spraken haar tussen de ondernemers van BlueCity, met een prachtig uitzicht op de Maas en de stad.

Als kind…
Ik ben geboren in een dorp op ongeveer 30 minuten afstand van Rotterdam. Ik verhuisde naar Rotterdam toen ik 17 was. Ik heb in Blijdorp gewoond, in Kralingen en in verschillende andere delen van de stad. 25 jaar geleden was de stad totaal anders dan nu. Na mijn studie ben ik gaan werken bij het Rotterdamse Dagblad. Daar ontdekte en ontdekte ik de stad pas echt, want ik moest overal komen, ik schreef over alles wat er gebeurde. Het was voor mij een heel goed begin om in de stad te integreren. Toen ik 21 was, begon ik door de stad te trekken en ontdekte ik allerlei gebieden.

Ik begon in de Breitnerstraat, vlakbij het Westerpaviljoen en Radio Rijnmond, ook vlakbij het Depot. Het was zo anders dan mijn geboortestad, dus ik dacht: “Waar ben ik?” Het was echt een ander soort stad dan het nu is, het was rauwer en heftiger. Ik ging naar Rotown, Club Vibes, en ik was de stad echt aan het ontdekken.

Meest bezocht
Ik hou van het Kralingse Bos, en van de natuur in het algemeen. Ik ga erheen om te ontspannen, hard te lopen of te wandelen met mijn gezin. Ik hou ook van de Trompenburgtuin. Voor ontspanning ga ik ook naar musea, zoals het Depot. Ik hou ook van lekker eten, dus ik ga naar allerlei soorten restaurants.

Koffie
Heilige Boontjes, vlakbij Boijmans. Ik hou echt van hen en waar ze voor staan, de mensen met wie ze werken. Er was daar eerder een politiebureau, en vanuit een marketingperspectief is hun concept zo goed. Ze lagen op mijn looproute van de metro naar Boijmans, dus bijna elke ochtend begon ik mijn dag bij de Heilige Boontjes.

Restaurants
Sinds mijn 15e ben ik vegetariër. Wat ik nu zie is dat er steeds meer restaurants zijn met een goede kaart voor vegetariërs. De Rotonde op de Goudsesingel vind ik erg goed. Ze zijn afvalarm! Natuurlijk, Aloha hier bij BlueCity, met een prachtig uitzicht. Ze zijn ook low-waste, ze hergebruiken alles. Restaurant Renilde boven op Depot Boijmans, het is echt een leuke plek. Ik hou ook van Putaine op de Wilhelminapier, Rijnhaven, het heeft dezelfde eigenaar als Heroine en Matroos en Het Meisje. Er is zoveel om uit te kiezen, en goed eten maakt me blij. Ik hou niet van vlees, maar er zijn goede, nieuwe concepten waar ze mee experimenteren, een nieuw soort keuken.

Uitgaan
Ik ga niet meer zo vaak uit, ik ben moeder van twee kinderen! Dus als ik uitga, ga ik naar een voorstelling, of als mijn favoriete bands spelen. Ik ga naar de Maassilo, Bibelot in Dordrecht, Rotown natuurlijk. Ik hou ook van dansen in Rotown. Ook ga ik naar de film. Ik ga vaak naar Motel Mozaique en Parfum de Boem Boem’s activiteiten.

Nog te ontdekken
Ik denk het zuiden, gebieden als Tarwewijk bijvoorbeeld. Daar kom ik niet zo vaak, maar ik werk wel voor Paviljoen aan het Water, in Charlois. Van eind april tot het eerste weekend van oktober verandert dat in een pop-up restaurant, met muziek, filmavonden. We werken samen met Roffa Mon Amour. We werken met mensen uit de buurt die eten koken.

Er zijn veel leuke dingen gaande in Zuid. Het is leuk om te weten dat instituten en ondernemers dichter naar het Zuiden trekken.

Voor nieuwkomers
Ik zou aanraden om de stad vanaf het water te bekijken, dus misschien de Watertaxi nemen – gewoon rondvaren en veel van Rotterdam zien, ook met de bruggen. Als je echt de Rotterdammers wilt ontdekken, ga dan naar de Nieuwe Binnenweg, met allerlei boetiekjes en restaurants. Ga naar de Oogstmarkt en op zaterdag naar het Zwaanshalsgebied. In het Scheepvaartkwartier zie je echt de leuke, oude Rotterdamse huizen, en ook de Veerhaven en Het Park. Er zijn veel verschillende soorten plekken die passen bij je wensen en wat je zoekt.

Het beste van Rotterdam en zijn mensen
Nu woon ik niet meer in Rotterdam, maar ik werk in de stad, dus ik ben hier elke dag, op verschillende plekken. Ik hou van de mensen die in de stad werken en de vibe, met al zijn coole dingen. Vooral de mensen die de mooiste evenementen doen, ze houden echt van hun stad en dat vind ik leuk, ze zijn heel trots.

Zin in MOMO Festival
Jeanette heeft verschillende edities van het MOMO festival bijgewoond. Dit jaar op MOMO raad ik de Swap Shop en de Solar Biënnale op MOMO Playground aan. Ik zal er ook zijn op vrijdag!

Interview: Bianca Raicu
Photos: Alisa Mahaletska

Door Rotterdamse Ogen