fbpx

Janpier Brands

Janpier is directeur van podium en productiehuis WORM aan de Witte de With. WORM heeft bijna elke dag een programmering, die varieert van exposities tot concerten en clubavonden. Janpier komt oorspronkelijk uit Friesland, waar hij in 2015 cultureel podium Neushoorn opzette. Voor WORM vertrok Janpier naar Rotterdam: na al jaren liefhebber te zijn van het podium én de havenstad kreeg hij de mogelijkheid de rol van directeur te vervullen. Op dit moment woont Janpier met zijn gezin in Charlois. Wij zochten hem op in Carnisse en vroegen naar zijn favoriete plekken.

Algemene favoriet: Carnisse, Charlois
Ik woon in oud Charlois. De overgang van het dorpje waar ik woonde in Friesland en deze wijk was verrassend soepel. Aan de ene kant leek het een groot verschil met het Friese dorp, maar aan de andere kant voelde het vertrouwd en gemoedelijk, met nog steeds een aanwezige plattelandsmentaliteit. Je hebt hier ook rare non-plekken waar een gek soort spanning hangt. Juist als je daar komt en denkt, wat is dit? Dat vind ik leuk.

Koffie: Koffie en Ambacht en King Kong
Mijn favoriet hier is Koffie en Ambacht. Het wordt gerund door een kunstenaarsechtpaar en ze organiseren concerten in zowel hun café als aan de andere kant van de straat. King Kong heeft de lekkerste koffie van de Witte de With. Heilige Boontjes vind ik ook een mooie zaak, met goede koffie en vooral een goed concept.

Restaurant: Polka, Warung Mini
Op Zuid is Polka een aanrader. Aan de andere kant van de rivier zo ik zeggen Warung Mini aan de Witte de With. Toen ik naar Rotterdam kwam was die Surinaamse keuken echt een ontdekking, ik kende dat helemaal niet.

Nachtleven: WORM en MONO
’s Nachts ben ik vooral in WORM te vinden en soms in MONO. Daarnaast heb je hier een paar goede nieuwe galleries, zoals Rib aan de Katendrechtselaan.

Welke plekken wil je nog verder ontdekken?
Rebelz aan de Rotte werd me laatst getipt, daar zou ik graag heen willen. Ik ben verder heel benieuwd naar dat hele gebied, er zijn daar veel mooie watertjes en meertjes waar ik eigenlijk nog nooit ben geweest.

Beste eigenschap van Rotterdam:
Zowel een mooie als minder mooie kant van Rotterdam, is de spanning die er heerst tussen arm en rijk, wit en zwart, noord en zuid, haven en stad… Tijdens de verkiezingstijd ervaar ik die contrasten als heel negatief. Dan zie je dat de spanning zich focust op uitsluiting in plaats van solidariteit. In de beste gevallen is de spanning juist heel productief en geeft het energie. MOMO vind ik hier een mooi voorbeeld van: Harry (Hamelink, artistiek directeur MOMO) draait het verhaal om van een koude naar een warme stad, die verwelkomt en juist de contrasten viert. 

Vind je inspiratie in de stad?
Naast fysieke plekken raak ik vooral geïnspireerd door gesprekken met mensen, met bijvoorbeeld Lukas die we net hier tegenkwamen. Hij is de spil in het netwerk van (Poolse) hiphop in dit gebied en stelt een ruimte beschikbaar voor mensen die iets moois willen maken. Juist dit soort mensen die interessante dingen doen geven me weer nieuwe inzichten.

Ultieme tip:
Neem vanaf het station de metro naar Zuidplein. Vanaf daar zou ik naar het Westen lopen, alles in dat gebied tot aan de Waalhaven is echt een ontdekkingstocht!

Waar ben je te vinden tijdens MOMO?
Ik heb heel veel zin in Colin Self op vrijdag in WORM. Verder ben ik benieuwd naar het nachtprogramma, omdat daar clubs aan meedoen waarmee we vaak samen werken, zoals HUNNA. Ook kijk ik altijd uit naar de shows op onverwachte locaties tijdens MOMO, zoals jaren geleden op het dak van het oude station Hofplein.

Door Rotterdamse Ogen