fbpx

Enoma Amayo

Enoma Amayo is een rasechte Rotterdammer, geboren en getogen in Westen, waar ze haar hele leven heeft gewoond tot ze onlangs naar Noord verhuisde. Na maanden van reizen en wonen in het buitenland, besloot ze dat ze Rotterdam miste en op zoek was naar iets dat haar intellectueel zou uitdagen. Ze vond wat ze zocht toen ze bij MOMO aan de slag ging als Young Talent. Nu is ze programmeur voor de MOMO Special Projects – denk aan MOMO Playground of MOMO Create. Ze vertelt over favoriete plekken in Rotterdam, en ook heeft ze leuke tips voor het MOMO Festival van dit jaar!

Als kind…
“Nou, in de straat waar ik ben opgegroeid, waar ik ook ben geboren, is een muziekschool. Ik ging daar naar pianoles en ik was er slecht in (ze lacht), maar het was mijn eerste duik in de muziek. En het gebouw is gewoon zo cool. Maar ze hebben ook de zaal Grounds gebouwd waar ze veel wereldmuziek boeken. Ze hebben ook een nieuwe Grounds geopend, dus daar gaan ze ook nieuwe dingen doen. Ik heb altijd van de dingen gehouden die ze daar boeken, het is ook erg huiselijk. Het is de plek waar de Codarts jazz- en popschool is gevestigd, dus er treden ook veel Codarts-studenten op.”

Meest bezocht
“Ik ga veel naar de bioscoop, meestal Cinerama. Ik vind het leuk omdat het een retro vibe heeft. Toen ik jonger was, ging ik ook vaak naar Pathe. Als je toen voor 10 uur ’s ochtends naar de bioscoop ging, kostte dat maar vijf euro. Soms spijbelde ik de eerste twee uur van school, en ging dan met mijn vriend naar de bioscoop. De geur van popcorn herinnert me aan die tijd.” 

Koffie & thee
“Ik hou van UEB West. Het is al heel lang de beste koffie voor mij. Ik heb er gewerkt voor ik naar de universiteit ging. Ik hou van het Tea Lab. Toen er nog niemand echt naar kantoor ging en ik mezelf gek werkte door thuis te werken, ging ik naar het Theelab als het open was. Het is gewoon lekkere thee, een leuke plek om te werken. Hopper Noord is ook geweldig. Echt lekkere koffie, en geweldig brood!”

Restaurants
“De beste ramen van Rotterdam eet je met afstand bij Tensai. Je kunt me ook altijd blij maken met een burger van Burgertrut. En last but not least het vegetarische kiproti broodje bij de Kade.”

Uitgaan: clubbing & drinking
“Het hangt ervan af in wat voor stemming ik ben. Als je het over bier hebt, ik hou echt van Kaapse Maria. Het is net een huiskamer, het zit in een oud huis. Ze hebben heerlijk bier, en hun plek in Katendrecht is ook zo geweldig in de zomer. Ik ga ook naar Sijf en Stalles, in Westen. In Noord ga ik naar Faas, aan het eind van de Zwaanshals, daar hebben ze lekkere biertjes. Het is een oud café, het is dicht bij huis en de bieren zijn echt goed. Ik ga ook naar Containerboard Noord, maar alleen in de zomer.”

“Muzikaal gezien hou ik van Bird. Ik vind Bird zo’n unieke plek in Rotterdam. Hoe ze daar boeken, wat ze daar boeken, maar ook gewoon de vibe die ze gecreëerd hebben, wat soms een beetje moeilijk kan zijn, denk ik. Als je daar bent, heb je wel het gevoel dat alles mogelijk is: je hebt kleine jamsessies, en dan heb je ook grote namen. Ik heb altijd interesse gehad in jazzmuziek. En ik denk dat Rotterdam als stad op een bepaalde manier ook wel een jazzstad is. Ik ga bijvoorbeeld naar Dizzy.” 

“Vroeger feestte ik meer dan nu. Ik weet niet of dat door de lockdowns komt. Om uit te gaan, vind ik WORM en MONO heel leuk. Toen ik jonger was ging ik altijd naar Perron. Ik hou ook veel van Keilecafe.”

Nog te ontdekken
“Ik woon al mijn hele leven in Rotterdam, en ik heb het meest in de Westkant gewoond. Ik ben ook op andere plekken geweest, en ik dacht altijd dat ik Rotterdam vrij goed kende, maar nu ik naar Noord verhuisd ben en daar 3 maanden woon, zie ik allemaal nieuwe dingen en realiseer ik me dat ik nog zoveel meer te ontdekken heb. Ik heb het gevoel dat als je in een gebied woont en er gewoon rondloopt, dat dat de manier is om dingen te leren kennen. Ook al heb ik het gevoel dat ik weet hoe Zuid is, of Kralingen bijvoorbeeld, ik weet dat er nog veel meer is.”

Voor nieuwkomers
“Ik zou je alle plekken aanraden waar ik het al met je over heb gehad. Maar loop ook gewoon een rondje, loop langs de Maas. Loop over de Kruiskade, haal een broodje roti bij de Kade en ga dan naar de Nieuwe Binnenweg.”

Het beste van Rotterdam en zijn mensen 
“De mix van mensen en de ruigheid ervan. Mijn moeder zei ooit: ‘Als je Rotterdam bezoekt, ben je er niet meteen weg van’. Het is niet zoals het Barcelona Effect, wanneer je een stad binnenkomt en je het gevoel hebt dat je er wilt wonen. Rotterdam heeft dat niet, maar met de tijd ga je er meer van houden dan wat dan ook. Het is geen diamant die je echt wilt hebben; je moet door de rotzooi om de diamant heen en hem begrijpen om ervan te kunnen houden. “

Zin in MOMO Festival
“Ik ben zo opgewonden voor MOMO Festival. Ik ben een enorme fan van Meskereem Mees, ik kan niet wachten om haar te zien. Ik kan ook niet wachten om op het Schouwburgplein te zijn, op MOMO Playground, ik denk dat het heel mooi en bruisend zal zijn. Ik ben enthousiast over de hele vibe, het fietsen van zaal naar zaal, gefrustreerd raken omdat je niet alle acts kunt zien die je wilt zien…”

Interview: Bianca Raicu
Analog photo: Alisa Mahaletska

Door Rotterdamse Ogen