fbpx

David Christelle

Tjon Rockon is de belofte van Grande Loge, een stichting die “maatschappelijk geïnspireerde en vernieuwende voorstellingen” produceert. Grande Loge dient als platform voor makers en brengt populaire straatcultuur en traditionele vormen van kunst samen. Voor het MOMO Art Motel initieert Grande Loge in OASE Rotterdam een nachtelijke hemelbestorming onder leiding van David Christelle. Met zang, dans en gepaste fysicaliteit onderga je de zachtste dromen en worden je diepste verlangens werkelijkheid. David Christelle is degene die onze nieuwsgierigheid beantwoordde naar zijn connectie met Rotterdam.

Als kind…
“Het binnenland van Suriname is waar ik ben opgegroeid en het grootste deel van mijn jonge jaren heb doorgebracht. De plek die ik me het levendigst herinner, is de Voltzberg, die ik vaak bezocht omdat ik graag de GrandeMang44 wilde ontmoeten.”

Meest bezochte plaatsen
“Ik breng graag tijd door in de Leeuwenhoek, Kruiskade. Dat is een verzorgingstehuis voor ouderen – voornamelijk Caribische mensen, dus als ik daar ben kan ik weer contact maken met de geesten uit Suriname. Ik vind het heerlijk om met hen buiten te zitten, wat heri heri te eten en tyambarafru sap te drinken.”

Absolute favoriet
“Een van de redenen dat ik terugkwam naar Rotterdam was Margreet Olsthoorn. Ik heb iets met luxe kleding (en geestverwanten) dus ik vind het heerlijk om daar ’s middags nieuwe outfits uit te proberen die zij voor me heeft uitgezocht terwijl ik klets met haar en haar interessante klantenkring van over de hele wereld. Als ik niet bij Margreet ben, kun je me bij mijn andere vriendinnen vinden. Isabell Schulz, die altijd wel een uniek kledingstuk voor me weet te creëren.”

Food
“Ik ben een flexitariër, dus ik eet alleen vlees dat er niet uitziet als vlees. Dus mijn go to (die ik ook wel GoTu noem) wordt die van mijn moeder. Mijn moeder heeft me opgeknapt. Na mijn geboorte dompelde ze me onder in deze grote rotipan vol goedgelovigheid. Een enorme pan gevuld met Fernandez wijwater en Pom waarin ze me bleef dompelen, een soort doopsel. Ze gaf me deze overdosis goedgelovigheid omdat ze weet dat deze goedgelovige mensen driekwart van de wereld bezitten.”

Café
“Bij de HensePeter, Binnenweg waar ik met BigiToekang herinneringen aan de Voltzberg kan ophalen, met BigiSisa baka bana kan eten en met BigiKrakti aka Tjon Rockon takki Grande Loge torries kan eten.”

Uitgaan: drinks & parties
“Vroeger ging ik altijd naar ‘Talk of the Town’ (ook op mijn favoriete plek, de Kruiskade), maar omdat de stad drastisch veranderde, ging die dicht. Nu ontdek ik deze nieuwe plekken met nieuwe (jongere) energieën, zoals Mono.”

Nog te ontdekken
“Mijn diepste zelf.”

Het beste van Rotterdam en zijn mensen
“Dit zijn niet de dingen waar ik vaak over nadenk”

Voor nieuwkomers
“ANNULEER JEZELF. Voordat de autoriteiten dat doen. De stemmen. De mensen. De gezichten. De schaduwen. Ik. Hem. De meeuwen, de spreeuwen. De honden, de engelen. Annuleer jezelf. Neem het heft in handen.”

Ties to MOMO…
David is met de Grande Loge in het Art Motel in Oase Rotterdam iets bijzonders aan het voorbereiden. “Ik ben super enthousiast dat er dit jaar ook echt een fysiek festival komt.”

Kijk eens naar onze gevarieerde line-up van dit jaar, en verbind jezelf met de stad!

Interview: Bianca Raicu
Analog photo: Alisa Mahaletska

Door Rotterdamse Ogen