fbpx

Our City is Your City

Depot Boijmans Van Beuningen

De wereldberoemde kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen is in meer dan 170 jaar uitgegroeid tot ruim 151.000 objecten. De collectie is als een reis door de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen tot de 21e eeuw. Deze brede, veelomvattende collectie heeft nu onderdak in het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Het depot biedt de bezoekers een kijkje achter de schermen van het museum. Musea tonen slechts zes tot tien procent van hun collecties. Depot Boijmans Van Beuningen breekt met deze traditie en laat zien wat normaal verborgen blijft. Bezoekers komen binnen in de machinekamer van het museum. Het door MVRDV ontworpen gebouw huist niet alleen alle 151.000 objecten, maar laat bezoekers ervaren wat er komt kijken bij het onderhouden en verzorgen van een kunstcollectie. In het depot bevinden zich veertien klimaat gecontroleerde compartimenten. De ruimtes kunnen bezocht worden onder begeleiding van een gids. Ieder depotcompartiment is voorzien van zijn eigen klimaatinstallatie, afgestemd op kunstwerken van verschillende materialen: fotografiezwart/wit, fotografie kleur, kunststof, organisch/anorganisch en metaal.

MVRDV’s ambitie was om op een transparante manier te tonen hoe de collectie wordt onderhouden. Langs vijf grote zigzagtrappen – à la Giovanni Piranesi – zijn kunstobjecten uitgestald in vitrines. Daarnaast kunnen bezoekers via glazen wanden een blik werpen in de compartimenten. Verder is er een app beschikbaar, die  waardevolle informatie bevat over de kunstwerken en het beheer van de collectie. Het 39,5 meter hoge spiegelende gebouw met dakbos, restaurant en panoramisch uitzicht is een nieuw icoon voor Rotterdam.

Depot Boijmans van Beuningen Rotterdam, public art storage facility
by Ossip van Duivenbode
Depot Boijmans van Beuningen Rotterdam, public art storage facility
by Ossip van Duivenbode

Door Rotterdamse Ogen