fbpx

Motel Mozaique zacht, zachter, zachtst!

Een kerkdienst in de stijl van Silent Disco, publiekstrekkers Band Of Horses en Mumford & Sons, de stadsherder met zijn schaapskudde op 220 vierkante meter gras op het Schouwburgplein, slapen in de etalages en vitrines van kunstinstellingen, langzaam wakker worden gemaakt door 12 Minnenstelen, Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr die in de openbare ruimte honderden toeschouwers vermaakte met Rotterdamse straattaal anno 2059, Parfum de BoemBoem met zinnenprikkelende kunstroutes naar Rotterdamse bouwputten, opwindend danstheater in een caravan, een klein intiem plein op het grote Schouwburgplein, Rotterdamse Oogst die het beste dat de boeren uit de regio en de Rotterdamse stedelingen elkaar te bieden hebben mixt, de IJslandse band Bennie Hemm Hemm van trio tot 30-koppige bigband inclusief koor, gigantische kunstinstallties, 3voor12 sessies in kerktent Katrina, dansen tot diep in de nacht bij the Gaslamp Killer en Hudson Mohawke back2back, gidsentochten naar zorgcentrum de Leeuwenhoek en de geschiedenis in van Nighttown; slechts enkele voorbeelden van de afgelopen dagen die laten zien dat Motel Mozaïque na tien jaar nog altijd een bijzonder festival is.

Motel Mozaïque koos dit jaar voor het thema van De Zachte Stad, een stad van gebruik en betekenis. Dit staat in contrast met de fysieke, harde stad. Een stad is geen stad zonder de afdruk van een identiteit. Associaties, herinneringen en indrukken, allemaal maken ze jouw eigen zachte stad. Motel Mozaïque maakte van Rotterdam afgelopen weekend de zachte stad, zowel letterlijk (met schapen en kussens op het Schouwburgplein) als figuurlijk (door te tonen wat er achter bepaalde gevels schuil gaat waar je misschien wel dagelijks langsloopt maar geen weet van hebt).

Na vier zeer succesvolle festivaldagen, van donderdag 8 tot en met zondag 11 april, zit Motel Mozaïque 2010 er op. Het festival verkocht voor de tweede keer in het 10-jarig bestaan compleet uit en beleefde qua publieksopkomst (en qua inhoud misschien ook wel) de beste editie tot nu toe. De vorige edite die volledig uitverkocht was van 2008 met optredens van onder meer dEUS en Goldfrapp.

Volgend jaar keert Motel Mozaïque terug met een nieuwe festivaleditie, van donderdag 7 tot en met zondag 10 april. Op de vraag wat het festival voor 2011 in petto heeft qua thema en programma: “Iets compleet anders natuurlijk” grapte artistiek leider Harry Hamelink tijdens de afronding van het festival. Maar eigenlijk kan dit wel serieus worden opgevat, gezien de reputatie die het meerkunstenfestival de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd.