fbpx

Motel Mozaique te gast in ‘Wachten op de rivier’ (RUHR.2010)

Een weekend wachten in een kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium in de industrienatuur van het Ruhrgebied. Observatorium nodigde Motel Mozaique uit om een weekend in het braakland op de nieuwe rivier te wachten en deel uit te maken van de spraakmakende tentoonstelling van kunst in de openbare ruimte EMSCHERKUNST.2010.

Eind mei werd dit grootste kunstproject van Europese Culturele Hoofdstad RUHR2010 geopend (Motel Mozaique is ontstaan tijdens en dankzij Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa). Daarna kon men 100 dagen lang 8 tentoonstellingsoorden op het Emscher-eiland bezoeken. 40 internationaal gerenommeerde kunstenaars maken 20 grote kunstwerken voor de meest uiteenlopende omgevingen – sluizen, voormalige industrieterreinen, waterzuiveringsinstallaties of urbaan braakland. Het 34 km lange Emscher-eiland ligt als een smalle strook tussen de rivier de Emscher en het Rhein-Herne kanaal, dat deel uitmaakt van ’s werelds omvangrijkste natuurherstelplan Neues Emschertal. De huidige Emscher, een kleine rivier die men in het industriele tijdperk tot open rioolkanaal ombouwde, wordt momenteel in natuurlijke staat teruggebracht. Voor zover dat mogelijk is.

De sculptuur Warten auf den Fluss voorziet de tussentijd van de landschapstransformatie van een impuls door mensen in de gelegenheid te stellen het landschap van nu nog eens heel precies te ervaren in al zijn hoedanigheden en te mijmeren over het verleden en de toekomst. Waar kun je de langzaam maar zekere én enorme landschaps- en stadstransformaties beter ervaren dan hier in het braakland, dat van achterkant van het Ruhrgebied tot voorkant moet worden?
Observatorium noemt de 38 meter lange overdekte brug een gebouwd voorstel. Op deze plek tussen befaamde recente mijlpalen van het nieuwe Ruhrgebied Nordsternpark, Bramme van Serra en de Kläranlage Bottrop is de wereld zoals het Ruhrgebied het zichzelf wenst in wording. Voordat het nieuwe Emscherdal in 2020 aangelegd is, dient de brug en zijn drie paviljoens als oord voor productief wachten. Warten auf den Fluss is een ‘slapende brug’ voor het beloofde landschap op de locatie van de nieuwe rivierbedding.

Het Ruhrgebied heeft oneindig veel toekomst en hoop – talloze beloftes, verwachtingen en waarschuwingen zijn uitgesproken. Paradoxaal genoeg is de grootste omwenteling in het Ruhrgebied de ruimte die men het oorspronkelijke landschap toebedeelt. De Emscher is daarbij het leidmotief. Er is zoveel verwachting in de regio dat het goed is om zich in het wachten te bekwamen.

Nog tot 5 september kan het kunstwerk van Observatorium bezocht worden, dagelijks van 10-19 uur. Dit weekend gaat een Motel Mozaique met een aantal Gidsen van Motel Mozaique wachten op de rivier en zullen zij hun visie geven op de toekomst van het gebied. Daarnaast brainstormen zij ook over de volgende editie van het Motel Mozaique festival in april 2011. na 5 september kijkt Observatorium welke bijdrage de brug heeft geleverd aan de toekomst van de Emscher.

Kijk voor meer informatie op www.observatorium.org of www.emscherkunst.de