fbpx

Motel Mozaique getipt door… X!

Tip tien alweer voor aanstaand weekend! Een tip van ook een aardige Motel Mozaique kenner: Fiona Fortuin. Als 3voor12 journalist heeft ze al vele edities van MoMo verslagen en ook dit jaar is ze weer van de partij. Maar voordat we haar favorieten voor dit jaar tippen nemen we eerst een kijkje in haar geschiedenis met MoMo;

“Toegegeven, de reden voor het niet leuk vinden van Zita Swoon was amper valide. Ik vond het niets. En als ik er meer van moest vinden, dan vond ik ze degelijke hippies met vlekkenloze wijdenpijpenbroeken. Hun muziek was niet voor mij bedoeld, maar voor types die een Zita Swoon album naast Robbie Williams en Counting Crows in het cd-rek hebben staan. Zo’n type nam ik in 2006 mee naar Motel Mozaique- want buiten hun muzieksmaak om kunnen ook zij best aardig zijn, echt je zou het eens moeten proberen. Ze was bereid mee te gaan naar Wolf Eyes, zware psychedelische noise. Ik weet niet meer wat ze ervan vond, waarschijnlijk niets. Maar iets later zat ik daarom dus wel in de grote schouwburgzaal, netjes op een stoeltje te kijken naar die rode wijdepijpenbroek van Stef Kamil Carlens. Ik snap nu waarom; opdat hij zo lekker kan dansen. Jee, wat was het een goede show. De week erop stond de gehele discografie van de band in mijn cd-kast. Kado van vriendin. De albums staan naast die van Pearl Jam en Neurosis.”

“Precies dat maakt Motel Mozaique voor mij ook zo’n fijn festival”, aldus Fiona. “Het festival is zo brutaal om één weekend in het jaar de halve binnenstad van Rotterdam te bezetten, maar door de kleinschaligheid van de verschillende locaties, stap ik graag en snel ergens binnen. Zo zie ik veel bands daar voor het eerst, zoals Madensuyu (noise) en The Bony King of Nowhere (folk), toch twee namen die ik nu zeer hoog heb zitten. Maar het festival weet ook die bands te boeken waar op dat moment veel om te doen is. Op diezelfde plek waar mijn hart zich opende voor Zita Swoon, zag ik vorig jaar één van de mooiste dingen in mijn leven; Fever Ray. En alleen al daarom heb ik heel veel zin om dit jaar weer naar MoMo te gaan.”

Voor de tiende editie heeft Fiona meerdere tips. Ten eerste Kaki King, die ze past kent sinds het op het Motel Mozaique programma staat, en ten tweede Lindstrom en Christabelle: “Een duo dat Grace Jones en Michael Jackson in hun discovibe weet te verenigen.” Maar niks is zeker op Motel Mozaique.. “Het zou zomaar kunnen dat ik straks of Angus & Julia Stone het beste vond van alles, toch de -voor mij- Zita Swoon van nu. Want ik weet, het kan verkeren op Motel Mozaique!”

Lindstrom brengt de disco terug op a.s. vrijdag om 01:30 in de WATT Basement, Kaki King staat met haar gitaarmuziek op de zaterdag om 22:00 in Lantaren/Venster en Angus and Julia Stone staan om 22:30 in Schouwburg Grote Zaal.