Molukse Makers op MOMO Festival 2022
MOMO Festival 2022 zal dit jaar een plek creëren om artiesten te laten zien die hun Molukse roots versterken en hun muziekcultuur opnieuw opeisen.
De Molukse postkoloniale gemeenschap kent een lange, turbulente en niet altijd eerlijke geschiedenis in Nederland. Door hun aanvankelijk geïsoleerde en gemarginaliseerde positie in de Nederlandse samenleving ontwikkelden de Molukkers een sterke community gevoel, wat in het begin van de jaren zeventig tot veel demonstraties leidde.
Vele jaren daarna genereerde de derde en vierde generatie Molukkers in Nederland een scene van artiesten en makers die hun nauwe banden met hun voorouders samensmelten met invloeden uit de westerse cultuur; een generatie die door middel van kunst en cultuur opnieuw wil uitvinden wat het voor hen betekent Moluks te zijn.
Binnen deze lijn van het programma presenteert MOMO de artiesten L E K R A N T Y, Gino-Cochise, Mirjam Manusama, RUA en JONES.
L E K R A N T Y
In de huiskamer van de familie Lekranty-Lo’ko in Loosdrecht speelde in de jaren 70 en 80 constant muziek. Vader Lekranty, die tot de eerste generatie Molukkers in Nederland behoort, heeft de Molukse muziektraditie doorgegeven aan zijn kinderen. Ruim veertig jaar later slaan de tweede en derde generatie muzikanten en dansers uit de familie de handen ineen onder de naam L E K R A N T Y.
Tijdens een interview met MOMO vertelde Julya Lo’ko dat de supergroep van de familie Molukse traditionele liederen opvoeren die ze van hun vader, ooms en tantes hebben geleerd, en deze aanpast aan hun hedendaagse muziek smaak en gevoel, zonder iets van hun authenticiteit te verliezen. Singer-songwriter Julya Lo’ko, die al sinds de jaren zeventig optreedt met bands als Cheyenne, neemt de leiding in de band waarin ook haar zoon Gino-Cochise speelt.
De performance bevat ook dansers, ook leden van de familie, en enkele originele composities, die ze samen schreven, allemaal in de Molukse taal.

Gino-Cochise
Hij speelde eerder in de bands van onder meer Pink Oculus en Anne-Fay, nu ontpopt Gino-Cochise zich als een tegendraadse en ongrijpbare soloartiest. “I don’t make music for a career”, zong hij in 2021 op Eurosonic Noorderslag en MOMO Create & Perform. Het mag duidelijk zijn: de Amsterdamse multi-instrumentalist geeft niet om geld, roem en de music business. Sterker nog, hij gelooft dat muziek er alleen is voor meditatie en als medicijn. Zijn eerste single ‘Fo Woa’ is dan ook een virtuoos pleidooi tegen het materialisme en voor meer spiritualiteit en bewustzijn. Diezelfde thema’s zijn ook te horen op zijn aankomende debuutalbum LBM III.
Mirjam Manusama
De avant-garde modeontwerpen van de Rotterdamse Mirjam Manusama laten veel ruimte voor dubbelzinnigheid: haar kleding is niet gebonden aan een bepaald geslacht of seizoen. Weg met beperkende normen, maak plaats voor zelfexpressie, innovatie en duurzaamheid.
Manusama studeerde Fashion Design aan de HKU en begon toen kostuums te ontwerpen voor dansers en theater. Sinds 2015 ontwerpt ze voor het Rotterdamse danscollectief Amenti van Gil the Grid. Die ervaring neemt ze mee in haar eigen modelabel Manusama Nuance: haar oog voor beweging, drapering en androgyne pasvormen zie je terug in elk ontwerp. Dat was ook aan de andere kant van de oceaan te merken want haar eerste collectie was geselecteerd voor New York Fashion Week!

Op MOMO Festival 2022 presenteert Manusama Nuance de expositie Evolving the spectrum between Fashion and Art. De officiële opening op vrijdag 22 april om 19.30 uur is voorzien van een dansvoorstelling en live muziek van House of Gong, met traditionele Molukse instrumenten.
Mirjam gebruikt als maker meerdere disciplines om haar verhaal te vertellen en creëert zo ruimte om te groeien. Geïnspireerd door haar eigen ervaringen als mens en wat haar Molukse identiteit voor haar betekent, worden de ervaringen getransformeerd tot iets tastbaars, een kunstwerk, waarin kijkers zich op hun eigen individuele manier kunnen herkennen.
De tentoonstelling concentreert zich op waar verschillende kunstvormen elkaar ontmoeten. De tentoonstelling gaat over de samenwerking tussen traditionele, authentieke disciplines en een nieuw hedendaags perspectief. Een transformerende en helende reis, een manier om verandering te omarmen.
RUA

Met hun debuutsingle ‘Pipinalo Mae’ kreeg het duo RUA binnen enkele maanden meer dan 150.000 streams binnen. De neven zingen in het Moluks-Maleis en in de inheemse taal van de Molukse eilanden. Hiermee wisten ze meteen de aandacht van de Molukse gemeenschap in Nederland te trekken. Maar zelfs als je de tekst niet begrijpt, zal de aanstekelijke R&B van het duo nog uren door je hoofd spoken.
Jones presenteert: Berakar

Nu is het eindelijk aan de nieuwe generatie om uit de schaduw te treden. De Molukse jeugd van nu vertelt haar verhaal door hun talent voor zichzelf te laten spreken. Jones vertelt ons dat de derde en vierde generatie Molukkers allemaal in Nederland geboren en getogen zijn, ver van hun geliefde eilanden. Het bloed van hun voorouders, dat door hun aderen stroomt, kruipt waar het niet gaan kan. Hun wortels zijn diepgeworteld en dragen dat met trots uit. BERAKAR!
Tijdens het gratis programma MOMO Playground op het Schouwburgplein host MOMO een Talk waar deze nieuwe generatie Molukse kunstenaars, met Mirjam Manusama, RUA en Safa Liron, in gesprek gaan met Evita De Roode (zaterdag 21 april om 15.00 uur).