fbpx

Meer over de eerste namen voor MM10

Mulatu Astatke is de grondlegger van de Ethiopische jazzmuziek en bekend om zijn prachtige bijdrage aan de uitmuntende cd-serie Ethiopiques. Mulatu is een veelzijdige componist en zijn muziek is een fijne mix van jazz en traditionele Ethiopische muziek. Hij schreef het grootste deel van de soundtrack van Broken Flowers met Bill Murray. The Heliocentrics is het jonge funky gezelschap rond jazz-drummer Malcom Catto (Dap Kings), die experimenteert met een fusionmix van vintage funk, jazz, hip hop en electronica. Mulatu en The Heliocentrics (vr. 9 april) slaan nu de handen ineen. Voor The Heliocentrics was één enkele repetitiedag genoeg om een hele rits Astatke-klassiekers van een experimenteel soul-funk-jazz jasje te voorzien. Genoeg stof om daarna samen de studio in te kruipen, wat voortvloeide in Inspiration Information Vol. 3.

Touch&Go, het label dat de eerste ep’s uitbracht van The Yeah Yeah Yeahs en TV On The Radio, haalde in 2008 met Crystal Antlers (za. 10 april) opnieuw een raspaardje binnen. Op hun titelloze ep smolt het Californische vijftal het beste uit hardrock, psychedelica, garagepunk en progrock samen tot een allesverwoestende cycloon. Begin dit jaar verscheen Tentacles, hun eerste volwaardige langspeler waarop de groep net zoals bijvoorbeeld The Mars Volta, Animal Collective en MGMT een aantal genres wist samen te smelten tot een eigen sound. (Bron: Pukkelpop)

Was Fink (Fin Greenall) in een vorig leven nog dj en danceproducer voor het Ninja Tune label, sinds een paar jaar heeft hij de rol van singer-songwriter op zich genomen en speelt hij met minimale middelen fantastische kampvuurliedjes. Had op z’n eerste gitaarplaat Biscuits For Breakfast (2006) de electronica nog een belangrijke rol, op de in 2008 verschenen tweede plaat Distance And Time staat de akoestische gitaar centraal. Anno 2009 is Fink nog altijd de enige singer-songwriter op het befaamde Ninja Tune-label en flikt hij ’t op Sort of Revolution opnieuw om een prachtige verzameling luisterliedjes uit zijn mouw te schudden. Dit keer met meer groove en complexere arrangementen, maar nog altijd met die kenmerkende warmte, eerlijkheid en diepgang. Op Motel Mozaique 2006 was de sympathieke Engelsman al even te zien op het 3VOOR12 podium, in de jaren die volgden verkocht hij diverse malen zijn favoriete Nederlandse podium Rotown uit en op za. 10 april keert hij terug in Rotterdam.

Op de nieuwe plaat van Mount Eerie (za. 10 april) genaamd Wind’s Poem verkent Phil Elverum nieuwe hoeken van het muzikale spectrum. Althans, voor zijn doen. Nooit eerder dook hij zo diep in een voor hem afwijkend genre, dan dat hij op zijn nieuwste geesteskind doet. Lome, dronende gitaren trappen af voor een boeiende route langs black metal en ambient, maar ook langs de rustige lofi die je van de projecten van Phil Elverum – een eminent doe-het-zelfmuzikant die eerder met zijn geweldige Microphones projecten wist te verbazen – gewend bent. (Bron: KindaMuzik)

De mix van dubstep, hiphop, elektronica en psychedelische pop van The Gaslamp Killer (za. 10 april) is fris en eigenzinnig, zo bleek al op 5DaysOff en Lowlands 2009. De Amerikaanse dj maakt onderdeel uit van de befaamde Brainfeederstal van de getalenteerde producer Flying Lotus, na Aphex Twin, Squarepusher en Clark een van de populairste artiesten van Warp Records. Over het optreden op 5 Days Off schreef Fiona Fortuin van 3VOOR12: “Hij danst als een gefreakte robot en houdt ervan om zijn nu al beruchte ‘Ohhhhh Myyyyy Godddd!’ met hoge stem door de microfoon te knallen. Zijn kracht is dat het constante switchen tussen platen niet tot ergernis leidt. Hij neemt je zo mee in zijn set, dat je je alleen maar afvraagt waar het nog heen kan gaan. Hij triggert je om geboeid te blijven staan, vooral ook omdat zijn platenkeuze een directe reactie op het publiek is.” (Bron: 3VOOR12)

Onlangs gaf het Israelisch duo TV Buddhas een surpsise gig tijdens het festival Le Guess Who? Gewoon op de vloer van Tivoli! Ze maken heerlijk rauwe, hondsharde rock ’n roll volgens White Stripes-formule, gemaakt met de meest simpele middelen: een snaredrum, een trommel, een bekken en een gitaar met drie snaren. Het publiek staat in een kringetje heel dicht op de band, met een lekker onvoorspelbare gitarist die trots vertelt dat ze al sinds augustus non-stop op tour zijn (ze waren in september nog op Incubate Tilburg). In 20 minuutjes en vijf songs werken de twee keihard en dat wordt zelfs beloond met een heuse moshpit. Niet gek: dichter op puur en eerlijk rock’n roll-zweet, -bloed en –tranen staan is geen bezoeker dit weekend nog gelukt. Op do. 8 april speelt TV Buddhas op de openingsavond van Motel Mozaique in Rotown. (Bron: Alternative Blog)