fbpx

LIQUID: Eli’s transitie tijdens MOMO19

We spraken opnieuw met Eli Awad, die met de band Bear Valour een bijzondere voorstelling neerzette tijdens Motel Mozaïque Festival 2019. De voorstelling stond in het teken van het verhaal van Eli, die het transitieproces in gaat van vrouw naar man. De show was opvallend opgesplitst in twee delen. Deel één met acteur Freek den Hartogh, die in de rol van Eli het persoonlijke verhaal in ik-vorm deelde met het publiek. In deel twee nam Eli het over, om samen met Bear Valour het publiek verder mee te nemen in de melancholische, dromerige muziek. Wij zijn benieuwd hoe Eli de show heeft ervaren en waar hij zich nu mee bezig houdt. Eli vertelt:

Voorafgaand aan MOMO

“Het maakproces was heel confronterend, omdat ik natuurlijk continu een acteur al mijn diepste sores hoorde vertellen. Dit was ook overweldigend voor mijn band, waar ik heel close mee ben. Zij hoorden ook opeens waar ik allemaal doorheen ga en wat het allemaal inhoudt.”

Tijdens MOMO

“De eerste show voor vrienden en bekenden was heel emotioneel. Ik voelde het in mijn keel, zeker omdat je weet dat je op moet en dat al je vrienden en bekenden daar in de zaal zitten. Na afloop heb je dan een enorme ontlading. Dat iedereen om me heen stond te huilen was erg heftig. Een tweede show ’s avonds open voor het festivalpubliek leek ons wel interessant. Tegen de verwachting in werkte het heel goed. Ik dacht dat we een halflege zaal zouden hebben staan: er is op het festival zo veel te doen, maar beide keren stond het nog vol in de lobby.”

Na MOMO

“De show is echt een extreem voorrecht geweest. Ik ben Harry Hamelink van MOMO dan ook heel dankbaar dat ik dit heb kunnen doen. Het was zo bizar krachtig om een uur de tijd te krijgen om iedereen heel geduldig en treffend uit te leggen waar je doorheen gaat. Het blijft voor veel mensen namelijk toch een soort ver-van-je-bed-show. Om het dan op zo’n persoonlijke manier uit te kunnen leggen en jezelf eens echt goed te verklaren is heel satisfying. Voor mezelf zorgde het voor een soort erkenning. Zo van, nu weten jullie gewoon wat er door me heen gaat. Wie krijgt die kans nou?”

Reacties
“Mijn ouders waren er niet, die hebben het er nogal moeilijk mee. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant was het ook wel een heftig stuk. Van andere familie en vrienden heb ik echt trillende mensen met ugly cries gehad. Zelfs van mijn beste vriend en andere kerels in de zaal. Dat was wel echt een ultiem doel.”

Nieuw besef
“Bij de avondvoorstelling zat een ex-zangeres van ons in de zaal. Ze kwam ontroerd bij ons staan: “Ik dacht dat ik je kende maar ik ken je helemaal niet.” Echt heel bizar en lief. Ze wist wel dat ik in transitie ga, maar ze had geen idee waar ik doorheen ging. Dat vind ik zo tof van die voorstelling: dat iemand die jou gewoon kent je om de hals vliegt met een nieuw besef.”

En nu?
“De voorstelling heeft me een drive gegeven voor de komende tijd. Ik ga best een remmende en rare periode in nu, waardoor ik in een gekke tussenfase zit. Veel sneller dan gedacht mag ik beginnen aan hormonen wat betekent dat mijn stem gaat veranderen. Ik weet dat ik nog steeds kan zingen, maar ik krijg wel de baard in de keel. Dit heeft als gevolg dat als ik nu keihard wil gaan werken aan muziek en boekingen, dat eigenlijk niet kan.”

Drive
“Die megadrive vanuit de MOMO-show helpt me om door te pakken. Ik heb besloten om ermee te doen wat ik kan: de transitie gebruiken voor kunst. We hebben net een EP opgenomen en grote kans dat we mijn stemmen gaan combineren binnen een nieuw album met hoog én laag. Might as well use it! Plannen, plannen, plannen, dat is dus waar ik me nu vooral mee bezig houd.”

Een volgende show
“Een volgende show zou een antwoord zijn op de vorige show, met daarin een heel ander stadium van dit proces. Ik zou iets met de transitie zelf doen in dat geval. Als het daar over moet gaan althans, want ik heb nog veel meer ideeën…”

Meer weten over Eli en Bear Valour? Check dan vooral www.bearvalour.com

Festival news