fbpx

Josh Ritter bij BorderKitchen

Een literaire tip dit keer, omdat we bij Motel Mozaique van hem onder de indruk zijn: De Amerikaanse singer-songwriter Josh Ritter, een van onze gasten tijdens Motel Mozaique 2011, komt op 8 juni naar ‘BorderKitchen’ (onderdeeel van Crossing Border) naar aanleiding van de publicatie van zijn eerste roman ‘De wonderjaren van Henry Bright’.

Henry Bright is een boerenjongen uit West-Virginia, die tijdens de Eerste Wereldoorlog terechtkomt in de loopgraven van Frankrijk en daar stemmen begint te horen. Ze zijn afkomstig uit de meest uiteenlopende bronnen, maar allemaal het werk van één ‘instantie’, zo meent Henry: zijn beschermengel. De engel vergezelt hem ook op zijn tocht huiswaarts. Thuis, in de Appalachen, wacht Henry een nieuwe beproeving, wanneer zijn vrouw sterft bij de geboorte van hun eerste kind en hun huis in vlammen opgaat. Hij pakt zijn zoontje op en gaat op zoek naar een beter leven – en terwijl hij wordt opgedreven door zijn labiele schoonfamilie en wordt gekweld door oorlogsherinneringen, houdt de engel een oogje in het zeil.

Het verhaal over Henry Bright kwam bij Josh Ritter opzetten tijdens het schrijven aan zijn album So Runs the World Away (uit 2010). Literatuur is altijd van invloed geweest op zijn werk – tot zijn inspiratiebron behoren auteurs als Dennis Lehane, Stephen King, Philip Roth, Daphne du Maurier en Flannery O’Connor – en hij had al langer het verlangen om zelf een roman te schrijven. Dit zag hij als zijn kans. De wonderjaren van Henry Bright is het ene moment aangrijpend en dan weer geestig, maar steeds zijn de betovering en verbeeldingskracht aanwezig die ook Ritters muziek zo geliefd maken.

Josh Ritter wordt tijdens BorderKitchen geinterviewd en signeert na afloop. De avond wordt afgesloten met muziek van Dyzack. Zou Ritter niet gewoon even zijn gitaar kunnen overnemen…?

Locatie: Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur
Tickets à € 7,50 zijn verkrijgbaar via Theater aan het Spui: bel 070-346 5272 of mail kassa@theateraanhetspui.nl

Uit de pers:
“Dit is het werk van een begaafd schrijver” – The New York Times

“Het debuut van Josh Ritter als romancier is ontzettend mooi, tragisch en ook grappig. Het begon als een liedje maar bleek daarvoor te rijk te zijn, zei Ritter. Hij had gelijk, er zit te veel in voor een liedje” – Los Angeles Times