fbpx

Interview met Famous

De romantische zelfmythe van Famous frontman Jack Merrett

Vooruitlopend op hun show op MOMO Festival 2022 in april ontmoetten we in Londen Jack Merrett, zanger van de Britse band Famous. Opkomend uit de Londense undergroundscene met een eclectische stijl die postpunk, Americana en elektronische geluiden vermengt, experimenteert de band zich een weg naar een onbeschaamde popstijl. Gelaagd door zijn performatieve Amerikaanse accent, is Jacks persona op het podium een ​​mix van spontaniteit en drama, geïnspireerd door persoonlijkheden als Frank Sinatra, Johnny Cash en David Bowie.

De zanger en tekstschrijver duikt in zijn uitgesproken verhalen, legt uit hoe hij put uit persoonlijke ervaring en deze versmelt met fantasie, waardoor een soort romantische zelfmythe ontstaat. De Jack van zijn liedbekentenissen wordt dan een fictief personage, en zowel de auteur als de luisteraar kunnen de tragische held in perspectief zien.

Dit schrijven laat toe om zijn eigen ervaring vorm te geven, om eerlijk te zijn tegenover zichzelf en de betrokkenen. “Daar werk ik heel hard aan, om ervoor te zorgen dat ik zo eerlijk mogelijk ben tegen iedereen die in een nummer zou kunnen opduiken, omdat ik zelden denk dat ik gelijk heb”, geeft hij toe.

Famous Motel Mozaique

Het schrijfproces neemt het spontaan over met genezende effecten, omdat het negatieve ervaringen verzoent, de spanning van privékwesties verlicht en echte feiten die anders misschien ongemakkelijk zouden voelen. “Ik denk dat ik het effectief vind omdat het je eigen strijd in perspectief plaatst en ik denk dat ik een beetje kan lachen om mijn soort kleinzieligheid”.

In die zin is de naam van de band ook dualistisch en zelf-ironisch: er is een deel van Jack dat bang is dat het allemaal belachelijk kan zijn en in zijn bescheidenheid is hij oprecht verbaasd over het succes dat ze hadden. Aan de andere kant wil een deel van hem dat gevoel van ontoereikendheid bewijzen en in de schijnwerpers staan. Maar “dat is een interessant aspect van muziek: je begint met zoiets persoonlijks en op het moment dat je het deelt – van één persoon tot de plaat – verlies je de control en gaat het zijn eigen leven leiden. Hoeveel werk je er ook in steekt, je hebt geen controle over hoe iemand zich voelt, het neemt zijn leven op zich en dat is eigenlijk heel geweldig en opwindend”.

Famous laatste EP The Valley is een metafoor van de passage tussen de toppen van het leven, zwervend in de ups en downs van de jaren twintig, maar ook worstelend om de beste weg naar volwassenheid te vinden.

De vele facetten van de quarterlifecrisis weerspiegelen zich in de heterogene soundscape van de plaat. Neem bijvoorbeeld het titelnummer, de gedempte basgitaar bootst een gedempte wandeling in de vallei na, waar de ASMR van de zanger van streek is door samples van tikkende gitaarsolo’s die van de zijkanten komen.

Het is vooral bij het nummer The Beatles dat de thema’s universeel worden door hun muziekrepresentatie. De anthemic song, dat voor het eerst werd getoond tijdens een iconisch concert op een dak, draait om een ​​glorieuze pianoprogressie die zich opbouwt naar een episch slot van de EP.

De creativiteit van Famous lijkt te worden gekanaliseerd naar een open canvas, waar elk geluidspalet is toegestaan, elke vorm is welkom. Aan deze kant wordt Merrett ondersteund door drummer Danny Sanders en bassist George Gardner die ook de rest van de instrumenten arrangeren en de best mogelijke muzikanten uitnodigen om mee te doen tijdens de studiosessies. Dat begon vanuit productieve onzekerheid, maar werd een kracht waarmee The Valley werd opgenomen, geïnspireerd door productievisionairs als Kanye West of Kendrick Lamar.

“Onze interne ervaring [als mens] is chaotisch, verwarrend, tegenstrijdig en dus, in sommige opzichten, zou een zeer abstracte afbeelding van deze kamer meer kunnen weergeven hoe het is om in deze kamer te zijn.”

Interview: Luca Dattisi, Motel Mozaique
Foto’s: Alessandro Mariscalco
Host: untitled (recs)

Famous treedt op tijdens MOMO Festival 2022 op vrijdag 22 april. Diezelfde staan ook Night Dynamite, Katy J Pearson, Enola Gay en vele anderen op het programma.

Festival news

Create news