fbpx

Imagine 2020 tijdens De Internationale Keuze

Hoe ziet Rotterdam (en de wereld) er in 2020 uit? Onderdeel van theaterfestival De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg is Imagine 2020 – Art and Climate Change. Op het Schouwburgplein en in de Rotterdamse Schouwburg kijken ze naar het jaar 2020 met gesprekken, voorstellingen, keukens van de toekomst en een fietstocht door het Rotterdam van 2020. Van het Motel Mozaique 2011 festival zie je hier een aantal goede bekenden terug: Rotterdamse Oogst, Van Reek & Ten Bosch, Parfum de BoemBoem en Davis Freeman (de geniale Green Priest die in ruil voor wodka bijv. Buy Nothing Day aan de man bracht).

Imagine 2020
Imagine 2020 is een samenwerkingsverband van elf Europese cultuurhuizen, waaronder de Rotterdamse Schouwburg, dat artistieke projecten ondersteunt die de gevolgen van klimaatverandering aan de orde stellen. Daarmee wil het de aandacht voor dit onderwerp onder kunstenaars en publiek vergroten en veranderingen bewerkstelligen.

Theater van Davis Freeman
De Amerikaans/Belgische regisseur Davis Freeman verzorgt de voorstellingen op zaterdag 24 en zondag 25 september. Hij dompelde zich onder in Energie. Om 16:00 onderzoeken twee performers de verschillende definities van energie in Defining Energy, om 17:30 bewaken twee lobbyisten de bestaande energiebronnen in Securing Energy. Om 18:30 start een debat over het Voedsel van de Toekomst, gevolgd door het werkelijke voedsel van de toekomst in buffetvorm, verzorgd door Rotterdamse Oogst in Consuming Energy. Om 21:00 worden alle woorden omgezet in daden in een explosieve theatercocktail met performers, muzikanten van Einstürzende Neubauten en 25 Rotterdamse Dansers in de voorstelling Expanding Energy.

Pafum de Boem Boem en Rotterdamse Oogst
Naast de theatervoorstellingen Expanding Energy van Davis Freeman en Cry me a River van Anna Mendelssohn, organiseert Parfum de Boem Boem in het weekend van 24 en 25 september een zinnenprikkelende fietstocht langs bouwputten en plekken waar kunstenaars als Harriët Van Reek & Geerten Ten Bosch een blik op de toekomst verbeelden. Op het Schouwburgplein zet Rotterdamse Oogst een heus Foodlab 2020 op. Met kunstenaars, installaties en keukens verzorgen we een voorproefje van de menukaart uit 2020.

De Tafel van 2020
Gedurende het hele festival (van 15 september t/m 2 oktober) vormt De Tafel van 2020 een prominente aanwezigheid op het Schouwburgplein. Een tafel om aan te eten, maar ook vooral één om aan te schuiven en mee te denken en praten over de toekomst van de planeet. Aan deze 120 meter lange Tafel van de Idee van Terts Brinkhoff gaan kunstenaars, ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers elke donderdag t/m zondag om 17:00 met elkaar in gesprek over plannen voor een duurzamer Rotterdam in 2020.

Elke donderdag tot en met zondag van 14:00 tot 20:00 wordt de tafel ook een openbare werkplaats. Na de debatten zal een workshop plaatsvinden waar iedereen zelf zijn eigen bankje/krukje kan maken, wat je daarna zelf mee naar huis kan nemen. Daarnaast is het mogelijk om een ontwerp voor een speciaal object aan te vragen (of zelf te maken) en dan eigenhandig in elkaar te schroeven. Er wordt uitsluitend gewerkt met “afval”.  Stichting Treehouse tuigt de openbare werkplaats op in samenwerking met Fabrique Urbaine en collectief de Bende.

Meer info op www.rotterdamseschouwburg.nl en www.deinternationalekeuze.nl