fbpx

Ibeyi in de top 5 van Eurosonic

3voor12 doet elk jaar hun stinkende best om verslag te doen van zoveel mogelijk van de ruim 300 veelbelovende acts die op Eurosonic Noorderslag optreden. Daaruit rolt vervolgens een top 30 van Eurosonic, het Europese gedeelte van het showcase festival. En zie daar, op nummer 5, ‘onze’ Ibeyi! Kijk hier hun optreden terug en mis ze niet op Motel Mozaique, op vrijdag 10 april spelen ze op het festival. Van de nieuwe bevestigingen staan ook Rats On Rafts, The Staves en Kate Tempest in de top 30!

De recensie van 3voor12:

Ontwapenend Ibeyi geeft een bijzondere tweeling-act
Tweeling. Dat is wat Ibeyi betekent in het Yoruba, een oude taal die behoort tot het gelijknamige West-Afrikaanse volk, waarvan afstammelingen in Cuba zijn terechtgekomen. De Frans-Cubaanse tweelingzussen Lisa-Kaindé and Naomi Diazzijn proberen de cultuur van hun vader in stand te houden. Dat doen ze vanavond op een bijzondere manier.

Bijzonder, omdat hun combinatie van traditionele muziek en hitgevoelige minimalistische electropop nergens gimmicky aanvoelt. Na een verlegen begin vertellen de twee zussen tussen de nummers door over hun afkomst (in aanstekelijke Kwik, Kwek en Kwak-stijl) en manen ze het publiek tot dansen. En met succes: ‘River’ (bekend van die fraaie onderwaterclip) wordt zelfs al met gejuich begroet. Op een gegeven moment wordt het zelfs nogal melig op het podium als ze bijna de slappe lach krijgen om het flesje water dat ze moeten delen.

Ze wisselen het af met spiritueel geladen a capella intermezzo’s – helaas enigszins verstoord door iemand met een hardrock-ringtone. Ook verder vullen ze de arrangementen minimalistisch in met piano, elektronische beats en extra ritmes op zowel cajón als het eigen lichaam. Het is zowel authentiek als hitgevoelig, een knappe combinatie. Benieuwd waar we de tweelingzussen gaan tegenkomen. Voor het doorsnee poppubliek is Ibeyi wellicht te obscuur, maar de spannendere festivals van Europa zijn bij dezen gewaarschuwd.

Festival news