fbpx

Yuri Landman (NL)

Yuri Landman – Demonstratie van geprepareerde instrumenten

In 1943 ontwikkelde John Cage het concept van de ‘prepared piano’. Tussen de snaren klemde hij bijvoorbeeld een verzameling schroefjes, Japanse eetstokjes, vilt en potloden. Zo transformeerde hij de piano in een nieuw instrument dat de meest wonderlijke, onverwachte klanken voorbracht.

Deze techniek kreeg veel navolging, zoals ook door Hauschka die zaterdag 5 april in de Rotterdamse Schouwburg speelt met zijn geprepareerde piano. Een goede reden om eens wat dieper in de materie te duiken. De preparatietechnieken bleven niet beperkt tot de piano. In de jaren ’70 specialiseerden ook een generatie experimentele gitaristen waaronder Fred Frith, Derek Bailey en later Glenn Branca en Sonic Youth zich in het concept. In 2011 publiceerden Yuri Landman en Bart Hopkin Nice Noise, een boek over gitaarpreparaties.

Aan de hand van een serie eenvoudige preparaties met huis-tuin-en-keuken artikelen zal Landman met een demonstratie de zaal wegwijs maken met deze experimentele tak van musiceren en uitleggen hoe de wonderlijke klanken tot stand komen. Na afloop is er tijd voor een vragenronde en en de mogelijkheid om geprepareerde instrumenten van dichtbij te bekijken. En daarna kan je horen hoe Hauschka deze bijzondere techniek gebruikt voor zijn muziek!

Also check