fbpx

MOMO Festival

Wandeling door het Oude Westen

Samen met Joke van der Zwaard, onderzoeker en schrijfster, en Karin ter Laak, ontwerpster, gaan we een wandeling maken door het Oude Westen van Rotterdam. Joke van der Zwaard woont 35 jaar en Karin ter Laak drie jaar in deze oude volksbuurt. In het bijzonder zullen we de Sint-Mariastraat bezoeken. Joke van der Zwaard schreef het boek “Het culturele kapitaal van een afgeschreven straat. Sint-Mariastraat 106-146.” waarin ze de verhalen van de mensen achter de oude gevels opzocht. Karin ter Laak maakte het ontwerp.

Dit soort straatjes en buurtjes met grotendeels (kleine) sociale huurwoningen en veel lage inkomens, worden de laatste tijd door de gemeente als probleem gezien en staan allemaal op de nominatie voor herstructurering: sloop en verkoop van huurwoningen. Het doel daarvan is om de economisch zwakkeren ‘uit te dunnen’ in deze buurten en te mixen met meer kapitaalkrachtiger creatievelingen. Joke van der Zwaard laat zien dat in deze buurten weliswaar geen economisch, maar wel een groot cultureel kapitaal nestelt. Ook zullen we een bezoek brengen naar het nieuwste onderzoeksobject van Joke van der Zwaard in deze buurt: de Copy Corner op de Nieuwe Binnenweg. Op dit moment ligt haar nieuwe boek over deze kopieerzaak die fungeert als bijzondere sociale ontmoetingsplaats in de wijk bij de drukker.

Gids: Eeva
Tijd: Zondag 11 april, 13:45 u,
Duur: ± 1,5 uur
Verzamelplek: Gidsenbalie Schouwburgplein

Schrijf je nu in voor deze gidsentocht! Stuur voor vrijdag 9 april 13:00 uur je volledige naam door naar gidsentocht@motelmozaique.nl met de naam van de tocht in het onderwerp.

Het kan zijn dat wanneer je je laat inschrijft (na donderdag) je geen bevestiging meer krijgt, maar toch bent ingeschreven voor de tocht. Als een tocht vol zit laten we dit meteen weten via de site. Wanneer een tocht nog niet vol zit kun je je ook nog tijdens het weekend zelf inschrijven bij de gidsenbalie. Er vallen ook altijd mensen af, dus wil je heel graag met een tocht mee, kom gewoon even kijken bij de gidsenbalie!

Also check