fbpx

Verbindingsstraatjes

De Boomgaardsstraat en de Mauritsstraat. Twee op het eerste gezicht normale verbindingsstraatjes midden in het (uitgaans)centrum van Rotterdam. De een verbind de Witte de Withstraat met de Westblaak, de ander de Oude Binnenweg met diezelfde Westblaak. Twee straten welke door een drietal  hoogstaande architectonische ingrepen zijn getransformeerd tot bijzondere in het oog springende doorgangswegen. Architektenburo Kuhne & Co heeft hier met het ontwerp en realisatie van twee gebouwen en de grootse groene gevel van Europa hoogstpersoonlijk voor gezorgd.

De gebouwen en de gevel zijn op zichzelf bijzonder om veel redenen. Daar komt bij dat de Boomgaardsstraat met die ene ingreep van een guur steegje is ‘getransformeerd’, tot een straat met de nodige allure wat in een korte periode deel is gaan uitmaken van het Rotterdamse erfgoed. En dat terwijl het in het verleden door elke zichzelf respecterende jonge (en/of oude) Rotterdammer weleens werd gebruikt als openlucht urinoir tijdens het uitgaan.

In het gebouw huist onder andere het buro van Kuhne en Co waarbij de bovenste verdieping fungeert als penthouse. Het gebouw heeft in toonaangevende architectenbladen in Nederland buitenland gestaan.
Hier pal achter bevindt zich een gigantische betonnen parkeergarage uit de jaren 60 vorige eeuw. Deze garage is recent door ‘Greenface’, een dochterbedrijf  van het bewuste architectenbureau, volledig ingepakt en beplant met ‘groen’ waarmee de gehele garage zal ‘transformeren’  van een betonnen kolos tot de grootste(!) groene gevel van Europa.

Wat betreft de Mauritsstraat kan gezegd worden dat je dit bijzondere bouw-/kunstwerk, wat deze woning echt is, met eigen ogen moet gaan zien om het te geloven!
De tocht vangt aan met een rondleiding in kantoor van Kuhne en Co in de Boomgaardsstraat waarbij de nodige bijzonderheden van het gebouw en de totstandkoming ervan worden toegelicht. Hierop volgend zal het verhaal worden verteld bij de groene gevel waarna wordt afgesloten bij het gebouw aan de Mauritsstraat.

Gidsen: Joost & Tjeerd
Wanneer: Zaterdag 9 april
Tijd: 14.00 & 15.00
Start: Gidsenbalie

Meld je nu aan voor deze tocht en stuur een mailtje naar gidsentocht@motelmozaique.nl. Vermeld hierin de naam van de tocht, dag en tijdstip waarop je mee wilt doen. Je krijgt dan zo snel mogelijk van ons een bevestiging!

Also check