fbpx

Friday 14 April, Saturday 15 April

MOMO Festival 2013

SPACE (NL) – STATS

Your daily portion of truth

STATS is een interactieve trefpunt in de openbare ruimte; een theatrale installatie die het heden en de toekomst van de stad direct tastbaar maakt. In het kader van ‘Imagine 2020’ heeft de Rotterdamse Schouwburg SPACE gevraagd een project in de openbare ruimte te ontwikkelen over klimaatverandering en verwante sociale onderwerpen. Met STATS onderzoekt SPACE de openbare ruimte als een ontmoetingsplek.

In de praktijk lopen we langs elkaar heen als we elkaar niet kennen. We kennen de statistische gegevens maar we denken dat het ons niet betreft. We zijn van elkaar vervreemd; we zien elkaar niet als individuen maar als een anoniem onderdeel van een groep. Hoe kunnen we elkaar ontmoeten en verandering in gang zetten? Hoe kan een vierkant een intiem maar politiek betrokken ontmoetingsplek worden?

SPACE plaatst STATS in het midden van een vierkant zodat mensen moeten stoppen en met elkaar in contact komen. De STATS laten op tijd gebaseerde data zien over het leven in de stad. De mensen die zich verzamelen rond de STATS zien wat er op dat moment gebeurt. De STATS zijn de thermometer onder de oksel van de stad. Het zijn digitale scoreborden die statistische informatie persoonlijk maken: informatie over de inwoners, klimaat, demografie en economie maar ook fictieve data als het aantal tranen die die dag zijn gevloeid, huwelijksaanzoeken, verlangende blikken of spontane glimlachen.

Op Motel Mozaique presenteert SPACE het concept van STATS met een installatie op het Schouwburgplein en op de videowall in de hal van de Rotterdamse Schouwburg. De makers zullen ter plekke persoonlijke statistieken van bezoekers verzamelen en de mogelijkheid aangrijpen om in gesprek te komen over Rotterdam.

Concept: Petra Ardai, Luc van Loo
Ontwerp: Michiel Voet
Dramaturgie: Anne Veress
Research: Marike Splint
Data design en programmering: Billy Schonenberg

www.tgspace.nl

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Imagine 2020 – Art and Climate Change

 

Also check