fbpx

Thursday 16 April, Friday 17 April,

  MOMO Festival 2019

  Rik Versteeg

  Nieuwe werkelijkheid

  [:nl]

  Door gebruik te maken van de kracht van verbeelding, visualiseert Rik Versteeg nieuwe werkelijkheden door middel van fotografie en film. Met zijn portretserie won hij de Audience Award 2019 bij de Kracht van Rotterdam. Tijdens MOMO19 vertonen we zijn serie in de hal van de TR Schouwburg.

  “Ik word geïnspireerd door mythologie, spiritualiteit en socio-politieke vraagstukken. Mijn vaak figuratieve beelden zijn esthetisch, conceptueel en gestileerd, op deze manier wil ik de kijker aan het denken zetten.

  Als witte homoseksuele man, voel ik mij niet altijd conform met het straatbeeld van Rotterdam. Dit kan voor velen een reden zijn om jezelf aan te passen, te normaliseren, en resulteert in het gevoel dat er voor jou geen ruimte is in het straatbeeld. Vanuit dit gevoel ben ik op zoek gegaan naar inwoners van Rotterdam die vaker ongevraagd de schijnwerpers op hen gericht krijgen.

  Na gesprekken met de geportretteerden is gebleken dat zij het noodzakelijk vinden om mee te werken aan dit project en zichtbaarheid willen geven aan het overeenkomstig gevoel. Na een intensieve samenwerking zijn we tot een beeld gekomen wat hun vertegenwoordigd en tegelijkertijd een statement maakt. Ik heb gefotografeerd vanuit bewondering, waardering en herkenbaarheid voor hun kracht en eigenheid.

  De geportretteerden breken met heteronormativiteit en verbreden door hen performativiteit de horizon van het straatbeeld in Rotterdam. Zij zijn deel van de Kracht van Rotterdam. Door de modellen in de publieke ruimte te fotograferen hoop ik hun visie, identiteit en creativiteit een plek te geven in het straatbeeld van Rotterdam.”

  Modellen: Paolo Yao Kouadio, Isis Cruz, Dennis van Vreden en Ma’maQueen.
  Assistenten: Yaiza Julia, Cindy Damen en Michelle Koppelmans.
  Designers: Drag Dina en Nada van Dalen.[:]

  Also check