fbpx

Oost West Kruis Best en De Binnenweg – Ontdek het lekker zelf!

Ontdek zelf het Oude Westen, proef de smaken van dit kleine stukje ‘Chinatown’ ontmoet de mensen die hier een nieuwe identiteit hebben gevonden en de mensen die juist de identiteit aan de buurt hebben gegeven.

Als je het station uitloopt ga dan eens niet gelijk links het centrum in maar loop langs de Bram Ladage naar rechts, de West – Kruiskade op. Ga lunchen bij een van de vele traditionele Chinese Dim Sum Restaurants (zoals de Lange Muur) of haal een Surinaams broodje bij (Kiem Foei of ) een van de vele Surinaamse restaurantjes.

Op nr 51 vind je Toko 51. Een verborgen parel in de deze kleurrijke straat. Een oude Chinese supermarkt (Toko) die nu een plek geeft aan aanstormend talent en gevestigde namen. Een exotische pop-up vervuld van planten en kunst, ambacht en creativiteit, vintage en soul. Maar vooral een een bijzondere mix uit diverse windstreken die je meevoert op de rijkdom en energie van deze internationale buurt.

Naast al deze exotische en inspirerende plekken vind je ook een mooi rustpunt, Wijkpark Het Oude Westen, naast wat vroeger Nighttown was (en WATT). Het bied rust, schaduw, bankjes en zelfs een klein dierenparkje met konijnen en geitjes…en dat midden in de stad! Je kunt dus ook wat lekkers halen bij een van de Toko’s en dat in het park opeten als picknick.

Als je door het park naar de andere kant loopt kom je uiteindelijk uit op de Gouvernestraat. Een straat met een lang cultureel verleden. Hier vind je Odeon, tegenwoordig wijkcentrum, vroeger bioscoop, bokshal en balzaal.

Binnen vind je niets meer terug van dat verleden, maar de gevel bied een canvas voor een nieuwe werk van Aniel Mohanlal,  Amy Boekhout en Onno van Leeuwen. En dat is de wandeling zeker waard.

Als je doorloopt kom je ook nog langs ‘De Gouvernestraat’, het gebouw dat vroeger onderdak bood aan Lantaren Venster, een bioscoop en theater dat sinds een aantal jaar verhuist is naar de Wilhelminapier. Een plek ook waar Motel Mozaique vele edities ook mee heeft samengewerkt en mooie concerten hebben plaats gevonden.

Aan het eind van de straat kun je naar links en op een terrasje gaan zitten bij Rotown of een van de vele andere café’s of naar rechts, nog wat verder west in.

De Nieuwe Binnenweg af, een van de oudste straten van Rotterdam.  De Binnenweg bestond al in 1454 en was de verbinding tussen Rotterdam en Delfshaven. Nu loopt de bijna 2 kilometer lange winkelstraat van de Lage Erfbrug in Delfshaven voorbij de kruising bij het Eendrachtsplein. Bebouwd tussen 1880 en 1940 doorkruist de Binnenweg het Centrum, het Oude Westen, Middelland en het Nieuwe Westen, 4 wijken met een rijke geschiedenis en kleurrijke toekomst. Daar waar de Oude Binnenweg nog grotendeels in tact is gebleven na het bombardement heeft het begin van de Nieuwe Binnenweg een zeer belangrijke rol gespeeld tijdens de wederopbouw, nood winkels, uitgaanscentra en nieuwe woningen. Alles werd in een moordend tempo uit de grond gestampt.

Tegenwoordig is de het een van de kleurrijkste straten van de stad. Exotisch, ‘Urban’, multicultureel, ondernemend, vastberaden, jong en oud en alles wat daar tussen valt, dat vind je op en langs deze meer dan 2 kilometer lange winkelstraat.

Also check