Vrijdag

  • 19:30-20:15 Paradijskerk

MOMO Festival 2018

Nakhane

glam soulpop

In Zuid-Afrika is Nakhane de voorman van de LGBTQ-community en met zijn uitgesproken muziek en film reden voor veel commotie. Noisey en The Guardian noemen hem een snel rijzende ster. De 30-jarige muzikant maakt met zijn fragiele, dansbare soulpop van de dansvloer ‘a place of tenderness’.

Als er iemand respect verdient, is het Nakhane Touré wel. Na een heftige puberteit in een streng-christelijke gemeenschap, staat hij nu op de bres voor de LGBTQ-community van Zuid-Afrika. Op zijn nieuwste album ‘You Will Not Die’ documenteert Touré zijn turbulente puberteit waarin hij worstelde met seksualiteit en christendom. Dit doet hij met hartverscheurende fragiliteit. Sinds zijn twintigste, is hij openlijk homo. Maar er was een tijd dat hij zei: “Ik was ervan overtuigd dat ik mijn homoseksualiteit zou kunnen ‘genezen’. Ik leefde in constante angst; mezelf te allen tijde beheersen.”

Naast zijn muziek, is Nakhane ook acteur. In de controversiële film Inxeba (2017) speelt hij de hoofdrol. De film riep veel commotie op, en werd begin 2018 verbannen uit de bioscopen van Zuid-Afrika. Inxeba gaat het taboe om een jonge homoseksuele man te zijn in de Xhosa community – Zuid-Afrika’s een na grootste etnische populatie waartoe Nakhane ook behoort.

“One to watch: Nakhane”
The Guardian

“Nakhane makes the dancefloor a place of tenderness. He’s a South African musician to keep an eye on.”
Noisey

 

 

 

Also check