fbpx

Saturday 2 September, Saturday 2 September

MOMO Festival 2021

MOMO Expeditie: de Bodem Prijzen

tour

Op zaterdag 24 april kun jij de bodem prijzen! Laat je door MOMO (ver)leiden langs bijzondere groene (verborgen) initiatieven én ga zelf aan de slag met het prikken van plastic en als ‘guerilla gardener’ tijdens MOMO Expeditie de Bodem Prijzen in Rotterdam.


Programma
Tijdens de route ontdek je verborgen (voedsel)tuinen, proef je te gekke sociale koffie van Evermore en ga je zelf aan de slag met het vergroenen van de stad als stad jutter, afvalprikker, wildplukker én guerilla gardener. Als wildplukker leer je eetbare kruiden en planten in je eigen stad te spotten.

Deze groene expeditie is onderdeel van MOMO Create & Perform

Wat de expeditie omvat:
? Guerilla bloem zaaien met een MOMO zakje bio bloemzaadjes
? Prikken van plastic afval
? Stad jutten door de wijk
? Snelcursus Wildplukken in de stad
? Verborgen (voedsel)tuinen en circulaire initiatieven
? Zelfgebrouwen ‘Nitro Coffee’ van Evermore Thee
? Koffie bij Parqiet
? Een hyperlokale snack gemaakt van ingrediënten uit de Voedseltuin
? Biertje bij Keilecafé

Corona proof
We hanteren tijdsloten waarmee je corona proof alleen, met twee of meer personen (van hetzelfde huishouden) de tour kunt wandelen. 

Informatie
Datum: zaterdag 24 april 
Tijden: 11:00 – 16:00 
Startlocatie: Parqiet of Voedseltuin
Tijdsloten: je koopt een ticket voor een tijdslot wanneer je wilt starten.
Ticketprijs: € 5,- per deelnemer

Tickets
Je kunt kiezen voor een ticket met startlocatie Parqiet of een ticket met startlocatie Voedseltuin, vervolgens selecteer je een tijdslot.

MOMO Expeditie de Bodem Prijzen is een samenwerking met: Gemeente Rotterdam, Rotterdamse WeerWoord, Gydo van der Wal, de Voedseltuin, BlueCity, Rotterdams Milieucentrum.

Hallo avonturier,

Hieronder vind je informatie over de wildplukcursus en alle geweldige plekken langs de route van MOMO Expeditie: de Bodem Prijzen.

Start je bij Parqiet? Begin dan onderaan deze pagina.

Veel plezier! ?


Over de wildplukcursus

‘Please try this at home’

 • Deze route is ter inspiratie en het is niet de bedoeling dat je langs de route gaat wildplukken. Zo blijft er vandaag genoeg over voor iedereen om naar te kijken 🙂
 • We willen je graag inspireren zodat je er bij jou in de buurt zelfstandig mee aan de slag kan en de lekkerste gerechten kan maken.

Algemene wildplukregels

 • Pluk alleen als je zeker weet dat het eetbaar is er zijn namelijk ook giftige planten.
 • Gebruik een boek om planten te kunnen herkennen.
 • Volg een cursus wildplukken.
 • Pluk in een gebied nooit teveel van 1 soort en laat voldoende staan zodat de plant verder kan groeien.
 • Was je wildgeplukte buit altijd zorgvuldig.

Meer weten over wildplukken? Kijk eens op www.buit.eco

 • Haal hier je expeditiepakket op bij de MOMO-balie of lever deze in als dit je eindpunt is
 • Geniet hier van een hapje dat is gemaakt van ingrediënten uit de voedseltuin!

Stichting Voedseltuin is in augustus 2010 opgericht met als doel de voedselpakketten van de Voedselbank Rotterdam te voorzien van gezond en vers voedsel. Dit is gelukt en de Voedseltuin produceert al een aantal jaar vele kilo’s groenten voor de voedselpakketten.

Voedseltuin Rotterdam komt op voor een gezonde stad. Ze zijn vóór een duurzame stedelijke samenleving, met gezond voedsel voor iedereen. Zonder armoede en sociale uitsluiting. Met mensen die actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en hun omgeving.

Keilecafe is a self proclaimed ‘permanent festival’, but in reality so much more. A place for wood-oven pizza’s, sangria sunbathing, daytime tipsiness and unparalleled DJ’s. Keilecafe is sometimes a relaxed city oase, sometimes a celebration of life with hundreds dancing the day and night away, depending on how we feel. Bring your friends, or make some new ones.

Madeliefje

Iedereen kent dit witte bloempje wel van: of hij/zij/hen wel of niet van je houdt…

Wat kan je er mee?

Smaak Het Madeliefje smaakt enigszins naar Veldsla.

Paardenbloem

Van deze gele bloemen heb je honderden soorten in Nederland en ze zijn allemaal eetbaar!

Wat kan je er mee?

Smaak: De bloemen smaken zoet en de bladeren licht bitter.

Op negen meter hoogte en met een lengte van zo’n 1.200 meter, is Dakpark Rotterdam één van de grootste dakparken van Europa, en een groene oase in een stedelijke omgeving. Naast een verstrekkend uitzicht op wijk en havens, biedt het park een natuurrijke ruimte met volop plek voor sport, spel en vertier. Stichting Dakpark is voortgekomen uit een bewonersinitiatief en opgericht in 2013 (bron: https://www.dakparkrotterdam.nl/)

Paarse Dovenetel

Deze niet prikkende netel is er in allerlei kleuren die je allemaal kunt eten.

Wat kan je er mee?

Smaak
Dit kruid heeft een verfijnde paddenstoelen smaak.

Duizendblad

Deze pionier met zijn vele blaadjes groeit zelfs tussen de stoeptegels en komt overal voor.

Wat kan je er mee? 

Smaak
De bloemen smaken peperachtig en de bladeren aromatisch. 

Zelf varen op de Rotterdamse binnenwateren met boten waar plezier, innovatie, bewustwording en recycling samenkomen? Dat kan bij iKapitein!

“Wij zijn ons ervan bewust dat we zuinig moeten zijn op onze wereld. Wij verhuren sloepen die zuinig zijn in het verbruik en ruimen wekelijks zoveel mogelijk bodemvuil en zwerfafval op om te zorgen dat het binnenwater van Rotterdam schoner wordt.”

Loop gerust binnen voor meer informatie of voor het huren van een sloep!

Hier wordt voor en door buurtbewoners groente, kruiden en fruit gekweekt in samenwerking met Stichting Voedseltuin Rotterdam. Met behulp van vrijwilligers kweken zij biologische groente en fruit om de pakketten voor de cliënten van de Voedselbank in Rotterdam aan te vullen. Daarnaast zijn zij ook een werkgelegenheidsproject voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen is welkom!

Vogelmuur 

Deze kruidachtige plant met zijn witte bloemen is een van de meest voorkomende wildplukplanten.

Wat kan je er mee?
– Dit is een echte salade plant, de hele plant is eetbaar.
– Hij doet het ook goed in een stamppot.

Smaak
De smaak is mild en vergelijkbaar met kropsla. 

Brandnetel

Met deze netelige alleskunner maak je de heerlijkste gerechten!

Wat kan je er mee?
– De bladeren kun je als groente koken of roerbakken en verwerken in soepen en nagenoeg alle groentegerechten.
– Het jonge blad is ook heerlijk in een wildpluk pesto of gedroogd in de thee.
– De zaden gebruik je in het najaar als nootachtige toevoeging.

Smaak
Brandnetel heeft het meeste weg van spinazie. 

De ‘Schat van Schoonderloo’ is een idyllisch buurtparkje in de Schoonderloostraat wordt beheerd door vrijwilligers uit de buurt. Een groepje enthousiaste bewoners heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de realisatie voor de Schat van Schoonderloo. En het is een juweel van een buurtparkje geworden!
Bron: Rotterdamse Parken

Winterpostelein
Deze wintergroente met zijn bijzondere bloeiwijze is een echte vergeten groenten. Je koopt hem bijvoorbeeld bij Rechtstreex.

Wat kan je er mee?
De hele plant doet het perfect in een stamppot of salade.

Smaak
De smaak is het beste te omschrijven als sappige Veldsla. 

Evermore is een Rotterdams familiebedrijf gespecialiseerd in de hoogste kwaliteit single origin thee, koffie en chocola. Met hun producten willen ze de hele keten blij en transparant hebben. Een uitdaging waarbij ze zo veel mogelijk kiezen voor biologisch en direct contact met de boer. De koffie branden ze wekelijks vers in hun eigen branderij aan de Coolhaven.

Als je naar beneden kijkt vanaf de Pieter de Hoochbrug, zie je één van de CLEAR RIVERS plasticvangers. Dit innovatieve bouwwerk opereert volledig zonder stroom. Ronddrijvend plastic afval opgevangen in rivieren en havens voordat het in zee stroomt. Na het verzamelen wordt het plastic gesorteerd, gerecycled en verwerkt tot nieuwe producten.

Er komt een nieuw park van 12.000 vierkante meter tussen de Heemraadsingel en Het Park bij de Euromast. Het nieuwe Coolhavenpark krijgt straks ongeveer 128 nieuwe bomen, ligweides, beplanting en open plekken. Coolhavenpark wordt onderdeel van de Groene Connectie, een wandelroute van acht kilometer die groene initiatieven in Delfshaven met elkaar verbindt. Door de biodiversiteit in het Coolhavenpark ontstaat een nieuwe ecologische route voor onder andere vleermuizen.

Bron: coolhaveneiland.nl

Koolzaad 

De bermen staan overal vol met deze gele bloeiers. Het kan ook Raapzaad zijn, nauwelijks uit elkaar te halen en beide eetbaar. 

Wat kan je er mee?
– Bloemen zijn lekker als pittige toevoeging op een salade en het blad bereid je als kool.
– De nog dichte bloemknoppen kan als Broccoli bereiden.
– De wortel gebruik je als groente in het najaar.

Smaak
De smaak lijkt op die van rapen en is mosterd-achtig.

Historische Tuin Schoonoord is een uniek onderdeel van het groene erfgoed van Rotterdam. De tuin bevat een rijke verzameling aan flora en fauna. Oorspronkelijk is de voormalige buitenplaats ontworpen in Engelse landschapsstijl. Door de historische elementen, unieke ligging en bijzondere beplanting is Schoonoord aangewezen als beschermd Rijksmonument.

Bron: tuinschoonoord.nl

Iedere nieuwkomer vraagt zich af, welk park bedoel je? Hooguit krijg je de toevoeging Het Park bij de Euromast. Maar de mededeling Het Park volstaat meestal. Want het was gewoon het eerste park.

Bron: rotterdamseparken.nl

Parqiet streeft een ongedwongen parksfeer na waar iedereen welkom is en onder het genot van eerlijke en lekkere producten kan genieten van het buitengevoel. Een plek waar de geweldige hectiek van Rotterdam eventjes is te ontvluchten.


Hallo avonturier,

Hierboven vind je informatie over de wildplukcursus en alle geweldige plekken langs de route van MOMO Expeditie: de Bodem Prijzen.

Start je bij de Voedseltuin? Begin dan bovenaan deze pagina.

Veel plezier! ?

 • Over de wildplukcursus

‘Please try this at home’

 • Deze route is ter inspiratie en het is niet de bedoeling dat je langs de route gaat wildplukken. Zo blijft er vandaag genoeg over voor iedereen om naar te kijken 🙂
 • We willen je graag inspireren zodat je er bij jou in de buurt zelfstandig mee aan de slag kan en de lekkerste gerechten kan maken.

Algemene wildplukregels

 • Pluk alleen als je zeker weet dat het eetbaar is er zijn namelijk ook giftige planten.
 • Gebruik een boek om planten te kunnen herkennen.
 • Volg een cursus wildplukken.
 • Pluk in een gebied nooit teveel van 1 soort en laat voldoende staan zodat de plant verder kan groeien.
 • Was je wildgeplukte buit altijd zorgvuldig.

Meer weten over wildplukken? Kijk eens op www.buit.eco

Also check