fbpx

Friday 22 April, Saturday 23 April

MOMO Festival 2022

Mirjam Manusama

Manusama Nuance – Evolving the spectrum between Fashion and Art.
Expositie is geopend vrijdag en zaterdag

De avantgarde mode-ontwerpen van de Rotterdamse Mirjam Manusama laten alle ruimte voor ambiguïteit: haar kleding is niet gebonden aan een specifiek gender of seizoen. Weg met beperkende normen, ruim baan voor zelfexpressie, innovatie en duurzaamheid! 

Manusama studeerde Fashion Design aan de HKU en begon daarna kostuums te ontwerpen voor dansers en het theater. Zo ontwerpt ze sinds 2015 voor het Rotterdamse danscollectief Amenti van Gil the Grid. Die ervaring neemt ze mee in haar eigen modelabel Manusama Nuance: in elk ontwerp is haar oog voor beweging, draping en androgyne pasvormen terug te zien. Dat viel ook op aan de andere kant van de oceaan want haar eerste collectie werd geselecteerd voor New York Fashion Week!

OFFICIËLE OPENING: VRIJDAG 22 APRIL 19:30

We openen deze expositie met live dans performance en live muziek van House of Gong (traditionele instrumenten uit de Molukken / Indonesië. 

Welkom in onze wereld waar mode en kunst samenkomt.

Een spectrum waar we oud en nieuw verweven, waar de mogelijkheden eindeloos zijn. Als maker gebruikt Mirjam meerdere disciplines om haar verhaal te vertellen en daarmee ruimte creëert om te groeien. Hoe we door het doorleven van ervaringen visie en inzichten vergaren en met elkaar delen. Geïnspireerd door haar eigen ervaringen als mens en wat haar Molukse Identiteit voor haar betekent, vormt dit de basis van haar creatieproces. Binnen deze ervaringen ontmoet Mirjam andere gelijkgestemden.De geleefde ervaringen worden getransformeerd tot iets tastbaars, een kunstwerk, waarin de toeschouwer zich op zijn eigen individuele manier kan herkennen.

Deze expositie manifesteert zich met dit vertrekpunt – waar verschillende kunstvormen elkaar ontmoeten. De tentoonstelling bestaat door de samenwerking tussen traditionele, authentieke disciplines en een nieuw hedendaags perspectief. Een transformationele reis, healing en een manier om verandering te omarmen.

Geïnspireerd door Mirjams tekeningen en verhaal heeft Mirjam 3 andere artiesten met Molukse achtergrond (Ruben Manusama, Djé-rimo en Grenache Chissanne)  uitgenodigd om in gesprek te gaan via kunst. Ze ontwikkelden een reactie in hun eigen gekozen medium en wat samenkomt als onderdeel van een geheel. Alle kunstenaars delen veel en hebben hun eigen visie en manier van leven. Deze verschillen zijn een manier om elkaar te helpen, van elkaar te leren – en om te laten zien hoe de verschillende perspectieven die we hebben complementair zijn en naast elkaar kunnen bestaan.

Locatie: Ubik

Also check