fbpx

Friday 22 April

MOMO Festival 2021

Mathieu Wijdeven

23 april 2021

Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader G.G.T. Rustwijk (1862-1914) citeert, besluit Mathieu Wijdeven (1991) uit te spitten wie zijn Surinaamse voorvader precies was. Eerder hield hij zich niet veel bezig met zijn afkomst en roots, maar als hij ontdekt dat zijn betovergrootvader ook op het podium stond, voelt hij direct een connectie.

Tijdens zijn zoektocht krijgt hij ‘Het waarom beantwoord’ in handen, een door Rustwijk geschreven theatertekst die hij in 1911 voordroeg in Paramaribo. Dat inspireert Mathieu om Rustwijk te eren met een eigen onemanshow. In het gelijknamige ‘Het waarom beantwoord’ poogt hij zo zijn betovergrootvader opnieuw tot leven te wekken, maar stelt hij ook vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu. Speciaal voor MOMO Create & Perform speelt hij een ingekorte versie van de voorstelling. 

Het vooronderzoek van Mathieu voor Het waarom beantwoord bestond naast een stamboomonderzoek ook uit een straatonderzoek. Mathieu maakte een sculptuur in de vorm van een hoofd, gebaseerd op een portret van G.G.T. Rustwijk, en trok hiermee door Rotterdamse wijken. Hij sprak met voorbijgangers over Rustwijk en vroeg mensen onder andere wat zíj weten van hun familiestamboom. Bekijk hierboven de korte documentaire.

Het waarom beantwoord is de eerste productie die Mathieu maakt onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam.

Wanneer kan ik dit zien?
Vrijdag 23 april tussen 19:00 en 22:00.

Dit programma is onderdeel van online festival MOMO Create & Perform dat wordt uitgezonden op 23 en 24 april van 19:00 tot 22:00. Wil je erbij zijn? Je hebt keuze uit een passe-partout voor 23 & 24 april of een dagticket voor 23 of 24 april. Meer info & tickets

Also check