fbpx

Thursday 16 April

  MOMO Festival 2020

  Krallenkrafft

  Open Call winnaar

  The Return Of The Rat King

  De Maassilo was ooit een gigantische voedselhub, waar miljoenen ratten verzamelden om zich te voeden. Ze werden geregeerd door een rattenkoning die zorgde voor een ordelijk, ongestoord leven.

  Dankzij de overvloedige voorraad granen kon hun aantal aanzienlijk groeien. De tijden veranderden echter met het begin van de digitalisering, de Maassilo kon de automatisering niet bijhouden. Het graan werd weggezogen en de ratten moesten op zoek naar een nieuw territorium. Hun tempel ontheiligd, vrachtwagens vol rattenkadavers werden afgevoerd en duizenden van deze wezens trokken de straten van Rotterdam-Zuid in. Gedreven door hun instinct zochten ze naar een nieuwe plek die hen zou voeden. Plots was er niet alleen graan te eten, maar waren de opties eindeloos. Ze hadden de rattenkoning niet meer nodig en konden eten wanneer en wat ze maar wilden, alleen.

  In deze performance installatie worden de huidige snelheid van consumptie en hyper-individualisering onderzocht. Het verhaal van de rat in de val, een poging van het individu om een identiteit te vinden en erbij te horen in een gefragmenteerde kapitalistische samenleving; Strategieën variëren van hedonisme tot nihilisme, van werkverslaving tot retraite en spiritueel zoeken. De rattenkoning keert terug naar de Maassilo, maar wat zal hij deze keer eten? Zal zijn honger ooit worden gestild?

  Performance collectief Krallenkrafft

  Krallenkrafft is een nieuw Rotterdams performance collectief bestaande uit Levin Stein, Angelika Geronymaki en Daryl Grootfaam. Zij werken interdisciplinair, waarbij performance kunst en theater worden gecombineerd met sociale wetenschappen en nieuwe media. Geboren uit een verlangen om nieuwe grootstedelijke verhalen en legendes te vertellen met als basis geschiedenis, middeleeuws sprookjes, spiritualiteit en mythische archetypen. Hiervoor maakt Kallenkrafft gebruik van performatieve acts, mime-theater, grote kostuums, voice-over, nieuwe media, literatuurstudie en conceptueel onderzoek.

  Voor dit project werkt Krallenkrafft samen met mode ontwerpster Laura Snijders.

  Also check