fbpx

MOMO Festival

Hún Heijplaat toen&nu tour

Gidsen Dominique en Chris brengen je langs hoogtepunten van Heijplaat en de Eemhaven. Zij werkt in de Eemhaven, hij is architect. We nemen de fiets mee op de boot en fietsen samen door het dorp waar we de mensen ontmoeten die vertellen over hún Heijplaat.

Toen
Precies honderd jaar geleden werd begonnen aan de bouw van het moderne tuindorp Heijplaat voor werknemers van de Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM, waar het schip SS Rotterdam gebouwd is). Vanaf het begin aan is het een unieke afgesloten gemeenschap. Aan de rand ervan wordt in 1934 een quarantaine-inrichting geopend voor zeelieden met besmettelijke ziekten die kort voor de oorlog wordt gebruikt voor de opvang van Joodse vluchtelingen uit Oostenrijk en Duitsland. In 1955 wordt bedrijf Vermeer opgericht in de nabij liggende Eemhaven.

Nu
Het dorp Heijplaat blijft een uniek dorp met dorpscafé Courzand, de voormalige RDM directeurswoning uit 1930 staat al meer dan een half jaar te koop, er zijn 2 ‘concept houses’ gebouwd door o.a. de TU Delft, er is een kinderboerderij, een ruilwinkel, een meubelmaker en een verhalenman, de kerk uit 1911 wordt verbouwd tot woningen en in de gebouwen op het Quarantaineterrein wonen en werken kunstenaars. En het bedrijf Vermeer maakt inmiddels hoogtechnologische onderdelen voor olieraffinaderijen.

http://vimeo.com/90584964

[:]

wanneer zaterdag 5 april
tour 1
start 11:30 Nhow hotel (boot vertrekt om 11.48 van Katendrecht)
eind 14.32 Katendrecht of 14:40 Erasmusbrug
tour 2  (VOL)
start 14:15 Plaza Mozaique (boot vertrekt om 14.40 van Erasmusbrug)
eind 17.40 Waterbushalte Erasmusbrug (17:50 Plaza)

hoe te fiets (laat even weten of je zelf in het bezit bent van een fiets of niet. Bij starten vanaf Plaza kan er een fiets geleend worden)
gidsen Chris en Dominique

Meld je nu aan voor deze tocht en stuur een mailtje naar gidsentocht@motelmozaique.nl.
Vermeld hierin de naam van de tocht, dag en tijdstip waarop je mee wilt doen.  Je krijgt dan zo snel mogelijk van ons een bevestiging!

Inschrijven kan tot donderdag 3 april 23:59, daarna kun je je tijdens de openingsuren van de Gidsenbalie nog aanmelden.
Zit een tocht vol? Kom dan een kwartier voor aanvang van de tocht langs voor de last minute optie!

Also check