fbpx

Hauschka (DE)

De Duitse componist Hauschka (Volker Bertelmann) is bekend om zijn geprepareerde piano: het instrument is met bijvoorbeeld tape, kroonkurken en andere attributen aangepast.

John Cage kwam ooit op het idee om de klank van de piano tijdelijk te veranderen en Hauschka bouwt daarop voort met zijn eigen, nieuwe technieken. Kicking The Habit schrijft dat Bertelmann zijn publiek in een kerk op Vlieland tijdens Into The Great Wide Open ’13 liet huilen met zijn minimalistische composities, die zijn beïnvloed door onder andere Philip Glass en Erik Satie.

Hauschka liet zich inspireren door verlaten steden op zijn nieuwe album Abandoned City: “Verlaten steden confronteren je met de eindigheid van het leven”, zegt hij in een interview met 3voor12. Eén van zijn nieuwe werken, Elizabeth Day, opent met één herhalende toon. Daarna komt het op langzaam op gang met stuwende ritmes en een experimenteel donker geluid. Intrigerend is het juiste woord om deze bijzondere muziek mee te beschrijven.

Interessant: Tori Amos, op 26 mei te zien in De Doelen in Rotterdam, gebruikt ook een geprepareerde piano in haar liedje Bells For Her, afkomstig van het album Under The Pink. Wil je horen hoe dat klinkt? Klik dan hier.

http://youtu.be/xLpEb8TbyRI[:]Deezer Facebook Twitter

Also check