fbpx

Friday 17 April, Saturday 18 April

  MOMO Festival 2020

  Een Tweede Natour

  Ontdek de Hofbogen

  Steden zijn constant in beweging, ze leven net zozeer als mensen leven. Midden in Rotterdam is een plek te vinden waar het leven van de stad zegeviert, en zo nu en dan ook stilstaat. Een podium voor de verandering van de stad, zo zou je de Hofbogen kunnen omschrijven.

  Het was een vertrek- en eindpunt en zal dat misschien wel altijd blijven. Waar beweegt de stad heen? Zo groeide de Hofbogen van een verhoogd treinspoor uit tot een bewandelbaar viaduct met de naam ‘Luchtpark’. Met deze plek die we denken te kennen, gaan we tijdens een tweede NATOUR nader kennismaken.

  Tussen 1908 en 2006 treinden badgasten naar zee en reisden de duinen met hen mee terug. De zaden van het groen aan zee die toevallig aan de schoenzolen en tassen van reizigers bleven hangen, zorgden voor een unieke begroeiing langs het spoor aan het Hofplein. Sinds de laatste trein vertrokken is, overwoekert het zachte groene landschap de harde monumentale spoorlijn. En waar vroeger de conducteur floot voor de treindeuren sloten, fluiten vandaag de vogels vanuit het groen op het Luchtpark waar sinds de zomer van 2018 overdag ook mensen te vinden zijn. Daar op de vlakte in de lucht vonden ook een tal van unieke evenementen (zoals Perron Mozaique in 2007, zie foto onder) plaats; het is een platform voor de cultuur van de ongebaande paden. De geschiedenis van de Hofbogen is er dus niet alleen een van architectuur, maar ook een van natuur en beleving van de mens.

  Perron Mozaique 2007 Dak Hofbogen door Fred Ernst

  Verken het langste gebouw van de stad samen met stadsantropoloog en dakbewoonster Renée Rooijmans, stadsecoloog Marvin Groen en architectuurhistoricus Laurence Ostyn. Hier hoor je hoe de Hofbogen ontwikkelde tot een plek van komen en gaan, van nieuwe manieren van het gebruiken van daken en van geheime avonturen. En ook deze tweede NATOUR wordt begeleid met woordkunsten en klanken van Klootwijk & Meijers, want soms ga je op pad door stil te staan.

  Reserveren voor deze guided tour is nog niet mogelijk

  Also check