fbpx

Friday 14 April, Saturday 15 April

MOMO Festival 2016

Dré Wapenaar

Tentvillage-Revisited

Kunstenaar Dré Wapenaar siert tijdens Motel Mozaïque 2016 festivalhart Plaza Mozaïque op het Schouwburgplein met zijn indrukwekkende Tentvillage-Revisited. In 2001 heeft hij vier tentendorpen gebouwd voor verschillende campings in Nederland, hij kocht er in 2007 één terug om het werk te herzien. Vanaf toen heeft hij het werk benaderd als een op zichzelf staande sculptuur. Alle tenten samen vormen een beeld van een miniatuur samenleving. Boven en onder, binnen en buiten, volheid en leegte, beweging, licht en transparantie. Al deze kwaliteiten, samen met design, functionaliteit en noodzaak, zetten samen een situatie op van ontmoeten.

“Een kampeerplek voor aliens in de bossen, een kolonie wilde paddenstoelen, een verzameling igloachtige bouwsels en een wereld die we associëren met de NASA of met de sciencefictionfilm: het zijn enkele metaforen die voorkomen in een beschouwing over een tentendorp van de in Rotterdam wonende en werkende beeldende kunstenaar Dré Wapenaar (1961).” (Observatorium voor het menselijk gedrag / onserfdeel.be)

Het Tentvillage-Revisited mag ook worden gezien als een voorstel voor verstedelijking. Wat dat betreft staat het hier prachtig midden op het Schouwburgplein.

Studio Dré Wapenaar werkt op het grensgebied van architectuur, design en beeldhouwkunst. Beeldhouwen vormt de basis. Werken met beelden, gepresenteerd in een driedimensionale context, betekent omgang met mensen die in en om het werk heen bewegen en die ermee worden geconfronteerd. In het geval van een tent wordt deze beweging uitgebreid naar mensen die ook om elkaar draaien. Het werk is het resultaat van een onderzoek naar de wijze waarop groepen en individuele mensen zich tot elkaar verhouden. Tenten, met de universele taal die ze spreken, geven bij uitstek de mogelijkheid om deze verhouding op diverse manieren vorm te geven.

 

Also check