fbpx

Saturday 18 April

  MOMO Festival 2020

  Daniel Mariblanca

  71 BODIES 1 DANCE

  Wat is gender? Wat betekent het om transgender te zijn?
  Wat is het verschil tussen een transgender persoon en een cisgender persoon?
  Welke verschillen bestaan tussen genderidentiteit, genderuitdrukking, biologische sekse en seksuele geaardheid?
  Wat betekent het om in de kast te wonen? Wat betekent het om eruit te komen?


  71BODIES-1DANCE is een multidisciplinair trans art project – performance / fotografie / video. Een interdisciplinair en choreografisch initiatief van Daniel Mariblanca, waarin fotografie, filminstallatie en dansvoorstelling in dialoog zijn om een divers format te creëren dat betrekking heeft op de realiteit en de complexiteit van het brede spectrum van (trans) genderidentiteiten. Het werk is geïnspireerd op 71 persoonlijke ervaringen en getuigenissen van transgenders in Europa. Dit artistieke project geeft zichtbaarheid, creëert nieuwsgierigheid en brengt kennis over de transgendergemeenschap – van een menselijk niveau tot een artistiek werk. Door verschillende manieren van ‘zijn’ weer te geven, stelt het project nieuwe manieren voor om schoonheid te zien, te waarderen en te verlangen.

  De dansvoorstelling duurt 71 minuten en omarmt 71 verhalen in één lichaam. Het fysieke werk is gebaseerd op het lichaam en diens kwaliteiten en de structuren. De dans weerspiegelt de intieme ontmoeting met persoonlijke ervaringen met het huidige lichaam door middel van dans. Dit gebeurt met enkel een leeg zwart podium en een naakt lichaam. Geen afleiding of versiering, alleen het lichaam en zijn lichamelijkheid.

  Choreograaf Daniel Mariblanca
  Toen hij aan zijn transitie van vrouw naar transman begon, voelde Daniel Mariblanca de behoefte om een choreografisch werk te maken waarin hij zijn sterke emoties en de veranderingen die hij in zijn lichaam begon te ervaren, kon uiten.

  “Het voelde zo bevrijdend om naar buiten te komen en mijn hart te openen voor alle mensen die me omringden. Ik deed het omdat ik niet meer tegen mezelf kon liegen. Ik had veel twijfel en angsten om uit de kast te komen: gediscrimineerd worden of afgewezen worden door mijn familie, mijn partner of mijn vrienden. Ik was bang dat ik mijn baan kon verliezen. Ik vroeg me af of uit de kast komen mijn carrière zou beïnvloeden. Ik was bezorgd over hoe mijn coming out mijn toekomst zou beïnvloeden. Ik wist dat ik niet de enige was met deze angsten. Veel andere transgenders gaan door soortgelijke worstelingen. Ik realiseerde me dat alleen praten vanuit mijn individuele perspectief een beperkte visie zou geven van wat het is om een transgender persoon te zijn. Daarom werd ik geïnspireerd om dit werk te baseren op 71 transgender, wat direct het begin vormde van mijn company.”

  Team:
  Daniel Mariblanca, Concept, choreografie en dans (Noorwegen / Spanje)
  Camilla Svingen, Producent en tourmanager (Noorwegen)
  Ursula Kaufmann, Video design (Spanje)
  Amanda Billberg, Dramaturgie (Zweden)
  Jon Eirik Sira, Lichtontwerp
  Mathias Grønsdal, Tourtechnicus (Noorwegen)
  Mar C Llop, Fotograaf (Spanje)
  Gunnar Innvær, Maker (Noorwegen)
  Miriam Casal Madinabeitia, Maker (Spanje)

  Also check