fbpx

Saturday 2 September

MOMO Festival 2022

Blak Saagan

Het is een van de meest donkere bladzijden uit de naoorlogse Italiaanse geschiedenis: de ontvoering van en moord op oud-premier Aldo Moro in 1978. Voor zijn tweede album liet de Venetiaanse producer Blak Sagaan zich door deze tragedie inspireren. 

Dat dit Italiaanse multi-talent in het dagelijks leven regisseur is, klinkt in alles door: Se Ci Fosse La Luce Sarebbe Bellissimo klinkt als de soundtrack van een film die je er zelf bij moet bedenken. Moeilijk is dat niet, want de benauwende krautrock en sinistere synths spreken direct tot de verbeelding. 

Afgelopen najaar was Blak Sagaan voor het eerst in Nederland te zien tijdens Le Guess Who?. Zijn tocht ernaartoe was een hele onderneming, want de Italiaan treedt uitsluitend op met enorme, moeilijk te vervoeren proto-synths. “Mijn boeker en vrienden proberen me ervan te overtuigen om het te doen met lichter, digitaal materiaal, maar ik voel me beter bij die aftandse, antieke instrumenten”, zei hij daarover in een interview met Gonzo Circus. “Bovenal heb ik die synths nodig om live te kunnen brengen wat mensen verwachten als ze mijn muziek gehoord hebben.”

Also check