fbpx

Thursday 13 April, Friday 14 April, Saturday 15 April

MOMO Festival 2019

Apa kabar? (What’s new?)

MAMA & MOMO present

Apa kabar? (What’s new?) verkent de relatie en spanningen tussen een mainstream cultuur en lokale remixen. Tijdens MOMO Festival is MAMA’s showroom met Apa kabar? (What’s new?) een laagdrempelige onderzoeksruimte. Hier kun je voor jezelf nagaan in hoeverre culturele uitwisseling en het remixen van mainstream cultuur problematisch of juist bevrijdend werkt.

Remixing the mainstream

Online is een populaire beeldtaal ontstaan die universeel verstaanbaar lijkt. Foto’s van politici, celebrities, muziekclips, vlogs en persoonlijke filmpjes verspreiden zich via online media binnen no-time over de hele wereld. De social media remixes die hieruit voortvloeien en viral gaan, treden op hun beurt weer toe tot de mainstream. Childish Gambino’s This is America, één van de meest besproken videoclips van 2018, werd onder meer geremixed tot This is Nigeria en This is Iraq. En ook die versies konden rekenen op miljoenen views. [lees verder onder de video]

Remixes, emoticons, GIFs; het zijn allemaal ingrediënten van een universele beeldtaal. Maar, hoe goed verstaan we elkaar eigenlijk? Overstijgen we met deze nieuwe beeldtalen de oorspronkelijke lokale context of doen we die juist tekort? En hoe nieuw is deze remixcultuur eigenlijk?

Voor de tentoonstelling Apa kabar? selecteerde programmamaker Maria Lamslag kunstenaars en DJ’s die in hun praktijk de uitwisseling tussen mainstream cultuur en lokale settings bekrachtigen. Zij mixen herkenbare beelden uit online media met een persoonlijke beeldtaal of reageren op meer subtiele wijze op een dominante cultuur. Op deze manier legt de tentoonstelling verbanden tussen thema’s als online cultuur, mestiezenculturen, wereldburgerschap en cultureel eigenaarschap.

Apa kabar? speelt ook in de inrichting met de tegenstelling tussen het persoonlijke en specifieke enerzijds en een global mainstream anderzijds. Interactieve installaties in een woonkamer-ontmoet-platenzaak contrasteren met een meer traditionele expositieruimte die is gevuld met een selectie van foto-, video-, online en mixed media werken. Met een activiteitenprogramma van live muziek, DJ-sets en paneldiscussies diepen we de parallellen tussen kunstenaars en muzikanten en hun verhouding tot mainstream cultuur verder uit.

Hoe gaat het?

Het Indonesische ‘apa kabar?’ betekent letterlijk ‘wat is het nieuws?’ maar wordt doorgaans gebruikt om te vragen ‘Hoe gaat het?’. In Indonesië levert deze uitdrukking zelden spraakverwarring op: iedereen antwoordt met ‘goed’ of ‘minder goed’. De Engelse ondertitel ‘What’s new?’ is een knipoog naar deze misvertaling van ‘Apa kabar?’ en verwijst naar de online media waarbij ‘wat is nieuw’ en ‘hoe gaat het’ eveneens inwisselbaar lijken.

Foto: Agan Harahap – Childhood Memories #2, Notorious B.I.G.[:]

Also check